Бургаската опера отмени спектаклите си, включени в музикалните празници „Емил Чакъров“. Решението е взето снощи, след като над 10 души от оркестъра са дали положителни проби за COVID-19, предаде БГНЕС.

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в Бургас, областният управител издаде заповед за стриктно спазване на антиковид мерките в туризма.

Морският град вече влезе в „червената зона“ с 271 заразени на 100 000 души. 122 са новите случаи в област Бургас.

В понеделник ще стане ясно дали в Бургас ще има затягане на мерки заради тревожният ръст на заболелите. Бургас влезе в червената зона, но областният управител счита, че трябва да се смени методиката за изчисление на заболелите по морето.

„Не се отчита фактът, че броят заболели се изчислява на база населението на Бургаска област, а не към 2 милиона туристи, които пребивават на територията на областта. Ето защо е важна превенцията и контрола. Туристите трябва да бъдат по отговорни, ако те не го правят хотелиерите трябва да поемат тези контролни функции „, заяви за БГНЕС областният управител Мария Нейкова.

Заразените са предимно летовници по морето. Хотелиерите в Слънчев бряг признават, че трудно контролират туристите.

„Много трудно се спазват дистанциите, трупат се. Ние навсякъде сме сложили дезинфектанти, парапети между масите, но туристът си е турист, той не иска да бъде ограничаван. Той иска свобода, дошъл е да си изкара почивката.“, сподели хотелиерът в Слънчев бряг Румен Мончев.

Сигналите за неспазване на мерките по морето са десетки.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви