Въпреки че ГЕРБ ще върне мандата веднага, след като той бъде връчен от президента Румен Радев, от парламентарната група представиха своя проектокабинет.

ГЕРБ първа, след проведените избори за 46-то Народно събрание, заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46-тото Народно събрание, а дори и година преди това, всички други се обявяваха за алтернатива и опозиция на партия на сатуквото ГЕРБ, както ни определяха.

Така председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова откри пресконференцията на парламентарната група.

От няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, която можем да кажем, че е гранична или идентична с различни определения и диагнози. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър председател, номиниране на министри, оттегляне в последния момент.

Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото сега се чувства липса на управляващи, а наплив за опозиция. Видно е, че първата и втората политическа партия вече са в опозиция, макар че „Има такъв народ“ излъчиха и получиха подкрепа за председател на Народно събрание.

Излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият в изборите не желаят да управляват, а петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство. Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председател на Народното събрание или за отделните комисии. Защото, колкото и да отричат сговор по между си, то е очевидно, че всички останали партии извън ГЕРБ добре са сметнали кои и колко комисии в НС. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ, със своите 63 народни представители, беше изравнена с партиите с по 30 и получи само 4 комисии„, заяви още тя.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митов.

Вицепремиер – Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева

Министър на финансите – Кирил Ананиев

Министър на правосъдието – Радомир Чолаков

Министър на отбраната – Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева

Министър на образованието – Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването – проф. Костадин Ангелов

Министър на културата – Любен Дилов-син

Министър на околната среда – Ивелина Василева

Министър на земеделието – Десислава Танева

Министър на транспорта – Росен Желязков

Министър на икономиката – Жечо Станков

Министър на енергетиката – Делян Добрев

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев

Министър на туризма – Деница Николова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви