Смяната на маслото понякога е доста солена

Не е тайна, че цената на превозното средство оказва влияние и върху стойността на техническото му обслужване. Дори толкова елементарна за повечето шофьори процедура като смяната на маслото в двигателя не прави изключение. Невинаги обаче стойността на обслужването се определя от принадлежността към определена марка.

При някои автомобили тази процедура се оскъпява значително от тяхната конструкция и няма как да бъде извършена в обикновен сервиз, тъй като е нужно специално оборудване, а то също е скъпо. Затова и нейната цена понякога е в хиляди долари.

Bugatti Veyron – 21 000 долара
За да смени маслото в автомобила си, собственикът трябва да плати 21 000 долара. Цената се обяснява не с факта, че това е най-бързата и най-скъпа кола за времето. Машината трябва да бъде вдигната, да се свалят задните колела, както и всички панели от каросерията в тази част, но и това не е причината. Двигателят на Veyron побира 18 литра масло, за чието изливане са предвидени 16 отвора. Отварянето на пробките става в определен ред, а самото масло е с висок вискозитет и смяната му отнема време – цели 27 часа.

Lamborghini Huracan – 1000 долара
В двигателя на италианската суперкола няма толкова много пробки като при Veyron. Те са два пъти по-малко, но и това не опростява процедурата. За да се стигне до тях се сваля защитата на мотора, която се крепи на 50 болта.

Все пак цената е доста по-поносима – 1000 долара.

Porsche Carrera GT – 5000 долара
За да се стигне до пробката и маслените филтри при този автомобил, той трябва да се вдигне и да се свали защитата на мотора, която заема повече от половината от дъното. Процесът е много сложен, защото колата се вдига само за предната част, която трябва да остане в хоризонтално положение. Съответно, има нужда от подемник със специално закрепване. Заради това и цената е 5000 долара.

Ferrari 488 – 1000 долара
Изливането на старото масло от двигателя на този автомобил става през 4 пробки, като достигането до тях е много сложно и се налага сваляне на капака за защита на двигателя и на дифузьора на задната броня. Самата процедура не е от най-сложните, но механикът се нуждае от специален комплект инструменти, който е доста скъп. Това също е причина за тази цена на услугата.

McLaren F1 – 8000 долара

Смяната на маслото на този модел става само в завода на производителя във Великобритания.

За целта колата се изпраща там за 6 седмици, през които специалистите от McLaren извършват пълно техническо обслужване. Неговата цена е 30 000 долара, от които 8000 се падат на смяната на маслото.

Ferrari Enzo – 1400 долара
Това е един от най-редките автомобили на марката, от който са произведени едва 400 бройки. При него смяната на маслото става само в оторизирани сервизни центрове на Ferrari, които разполагат с необходимото оборудване. Цената от 1400 долара не изглежда толкова висока за цена на автомобил от такава класа.

Bentley Continental GT – 500 долара
Любимият автомобил на много знаменитости по света също трябва да посети оторизиран сервиз на марката за смяна на маслото, която е сравнително евтина на фона на останалите модели в този списък – 500 долара. Самата процедура не е сложна, но се налага тя да се извърши в специален сервиз, за да бъде запазена гаранцията на автомобила.

Rolls Royce Phantom – 650 долара
За смяната на маслото на луксозния седан неговият собственик трябва да плати 650 долара. Това е напълно приемлива сума, тъй като все пак става дума за един от най-скъпите и най-луксозни автомобили на планетата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви