Принц Филип помага за разкриване на убийство

Мистерията на екзекуцията на руската императорска династия беше завладяла света, докато подробностите за тяхното изчезване бяха замъглени от десетилетия. През 2018 г. истинската история на края на руската династия беше разказана от една изложба, представена от Музея на науката. Там става ясно, че херцогът на Единбург, покойният принц Филип, помага да се съчетаят убийствата на цар Николай II и неговото семейство. И описва подробно как неговата ДНК е предоставила ключа на загадката.

Херцогът предлага кръвна проба на експерти, опитващи се да идентифицират телата, открити в безименни гробове през 1993 г. И осигурява съвпадение с царицата и нейните дъщери, свързани по майчина линия, доказвайки веднъж завинаги тяхната съдба.

Изследванията от този екип, доскоро известни в детайли само на учените, бяха изложени за първи път. Като бяха показани графики на собствената ДНК на царя заедно с подробности за приноса на херцога. Той е предоставил пет кубически сантиметра кръв.

Херцогът е внук на племенницата на царицата, от по-голямата й сестра Виктория Маунтбатън. Той е поканен да подпомогне разследването на убийството от д-р Питър Гил и екипа му от Службата за криминалистични науки. Те са използвали анализ на ДНК на митохондриите. И са установили, че са доказали „на практика без съмнение“, че костите, открити в гроба в Екатеринбург през юли 1991 г. са тези на Романови.

Принц Филип е бил наясно с историята на семейството си.

Той веднъж е отговорил на въпрос дали би искал да пътува до Русия с думите: „Много бих искал да отида в Русия, въпреки че престъпниците са убили половината от семейството ми. „

Изложбата на Научния музей „Последният цар: Кръв и революция“ е предназначена да изследва десетилетията на научно развитие. Те са помогнали на експертите да разберат какво се е случило със семейство Романови. Изложбата беше открита сто години след екзекуциите на царското семейство.

Цар Николай II, царица Александра и петте им деца – Олга, Татяна, Мария, Анастасия и Алексей са убити на 17 юли 1918 г. в Екатеринбург. А телата им са оставени в два немаркирани гроба.

Делото за убийството, извършено преди повече от 100 години, все още не е официално приключено. Руската православна църква отказва да признае костите на Романови и да им позволи да бъдат погребани с пълни обреди.

През 2018 г. този процес се приближи с една крачка по-близо. Тогава генетичните тестове, поръчани от църквата, „потвърдиха, че

намерените останки принадлежат на бившия цар Николай II.

Както и на членовете на семейството му и членовете на обкръжението им“, според разследващия комитет.

Изложбата на Музея на науката позволи на обществеността да разгледа доказателства „от мястото на екзекуцията“, включително протезите на императорския лекар, единична диамантена обица, принадлежала на Царицата, и икона, белязана от дупки от куршуми.

Изложбата също така включва албум със снимки, създаден от детския учител по английски на императора. Включени са и личните дневници на семейството и императорско яйце Фаберже, подарено от царя на съпругата му.

Говорител на разследващия комитет казва: „Това разследване беше един от първите случаи, при които съдебномедицински ДНК анализ беше използван за разрешаване на исторически случай, включващ най-добрите британски експерти под ръководството на д-р Питър Гил от Службата за криминалистични науки.

„Кръвни проби от роднини, включително от Негово Кралско Височество Херцогът на Единбург, и напредъкът в ДНК профилирането и 3D реконструкцията, помогнаха да се идентифицират положително останките от императорското семейство и позволиха на разследването да достигне до убедителни заключения.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви