Със 100-метрово знаме работещите в „Автомагистрали Черно море“ блокираха едно от платната на изхода на Бургас, в посока Ветрен и АМ Тракия. Повод за тяхното недоволство е неизплащане на работните заплати, като по техни думи те са не получавали пари от юни месец.

Протестиращите се събраха още в 9:45 на на паркинга на бензиностанция ОМV, след това разпънаха огромното българско знаме и под звуците на тъпани те блокираха едно пътните платна. Трафикът на място бе изключително затруднен. Наблюдаваше се и засилено полицейско присъствие, част от което регулираше автомобилния поток.

Регионалният съвет на КНСБ Бургас също подкрепа протеста, организиран съгласно Закона за стачките, митингите и демонстрациите.

„Не сме получаваме заплати и не можем да работим нормално. Всички тук сме служители от бургаска област“, каза Атанас Пехливанов.

Той изчете и декларация, която протестиращите отправят към служебния премиер Стефан Янев, МРРБ и ръководството на АПИ, в която имаше следните въпроси:

1. Колко време е необходимо на членовете на АПИ да проверят свършената от нашите синдикални членове работа. Прилагаме Ви за пореден път хронологията на отчитане на сертификатите за свършена работа; писмо-отговор от подчиненото на МРРБ – дружество „Автомагистрали“ ЕАД.

2. Практика ли е в АПИ да стоят кашони по коридорите с проверени, но неодобрени сертификати и да се пробутват само определени от тях за одобрение и плащане?

3. Подигравате ли се на нашите работници и служители, като последователно публикувате на сайта си новина, че търсите средства да ни платите и че плащате на определени фирми, получили аванси на доста голяма стойност, чрез същото държавно предприятие „Автомагистрали“ ЕАД.

4. Намерихте ли пари за свършената работа от нас след Вашето обещание на срещата през месец май? Средствата за работни заплати от тази сума са на стойност 8 млн. лева?

В случай, че не постъпят всички средства по сметките на „Автомагистрали Черно море“ АД, в рамките на днешния ден, то протестиращите ще сезират прокуратурата и европейските институции.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви