Представители на инициативния комитет и кметският наместник на с. Димчево Елена Атанасова поискаха среща с областния управител проф. Мария Нейкова. Повод за срещата е търсене на съдействие от държавата за разрешаване на дългогодишния проблем с питейната вода в населеното място.

За търсене на решение и удовлетворяване искането на жителите на с. Димчево проф. Нейкова покани на срещата зам.-директора на ВиК-Бургас и зам.-кмета по строителство към Община Бургас Чанка Коралска.

Експертно те поясниха, че по отстраняването на този проблем се работи от няколко години и тъй като се преминава през проектиране, съгласувателни административни процедура, както и планиране и финансиране на проекта отнема повече време.

Коралска поясни, че проектът за нормализиране на водоснабдяването в този район се състои от три етапа: първият етап включва докарването на вода до с. Маринка; вторият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Маринка до с. Твърдица, като трасето е над 4 км.; третият етап включва подмяна на тръбопровода от с. Твърдица до с. Маринка.

От ВиК-Бургас поясниха, че първият етап е приключен, по втория етап е стартирала процедура по избор на изпълнител и надзор на обекта.

Средства за втория етап има осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от „Български ВиК холдинг“ EАД на ВиК-Бургас.

За третия етап, за който ще се изгради 7 км. трасе от с. Твърдица до ползвателите на с. Димчево предстои проектиране, вадене на разрешително за строеж и осигуряване на финансиране, както и някои допълнителни административни процедури.

Областният управител получи уверение от Община Бургас и от ВиК-Бургас за бързо придвижване на административните процедури по компетентност и увери представителите на инициативния комитет, че още в началото на следващата работна седмица ще придвижи преписката до компетентните органи в Министерски съвет и „Български ВиК холдинг“ EАД за отпускане на финансиране, така че да се приключи с втория етап и да се даде възможност за стартиране на последния трети етап, с който ще се изгради водозахранване от с. Твърдица до с. Димчево.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви