Рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас става все по-достъпно за туристи. Местните хора казват, че то ще се превърне в българската Венеция.

„Нямаме нищо против да возим туристи и да им показваме нашия бит, как се шият мрежи. Имаме прилика с Венеция, защото и ние се движим по каналите и от тях влизаме в морето“, каза рибарят от Бургас Георги Димов.

Всеки посетител може да види как се изработват рибарски мрежи и да научи тънкостите на занаята на местните рибари, които от години ловят риба по тези места.

Селището е изградено през 1970 г., когато рибарите са прогонени от бургаското пристанище заради планирането му разширяване. От тогава те се движат по каналите на „Ченгене скеле“ и излизат в морето за риба.

На място вече е изграден комплекс, който ще разкрива пред посетителите рибарството като един от най-древните занаяти.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Снимката показва множеството незаконни постройки и бараки. Какъв туризъм тогава? По зле е от ромско гето. Лошото е че всеки рибар си го харесва така и смята че има собственост върху земята понеже си държи лодката, повече от 15 години. Без да плаща за това.

  2. Нека не се бъркаме с Венеция. Просто е глупаво.
    Проектът е прекрасен за да се урбанизира и модернизира това безразборно застроено място през годините. Дано се изчистят и наносите, че заливчето, което беше чисто преди 30-40 години се беше превърнало в клоака.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви