Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Николай С. и Методи Д., привлечени като обвиняеми за това, че на 09.08.2021 г., в Бургас и по път между Бургас и с. Свобода, при управление на лек автомобил марка „Мерцедес“, противозаконно пречили на органи на властта – полицейски служители, да изпълнят служебните си задължения, свързани с извършване на полицейска проверка и с осигуряване безопасността на движението по пътищата в Република България.

Николай С. е обвиняем и за това, че на същата дата, по пътя между гр. Бургас и с. Свобода, при управление на лек автомобил марка „Мерцедес“, противозаконно пречил на органи на властта да изпълнят служебните си задължения, свързани с извършване на полицейска проверка, като не се подчинил на подаден сигнал за спиране със СТОП палка, както и на подадени звуков и светлинен сигнали с полицейски автомобил, увеличил скоростта на управляваното от него моторно превозно средство, продължил движението си, карайки в лява и дясна пътна лента, опитал да избута служебните полицейски автомобили в канавката или да ги притисне към мантинелата, допуснал пътно-транспортно произшествие с полицейски автомобил – като го блъснал в задната част.

Методи Д. е обвиняем и за това, че на 09.08.2021 г., в село Веселиново, при управление на лек автомобил „Мерцедес“, противозаконно пречил на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, свързани с осъществяване превенция и разкриване на извършено престъпление и да го задържат, като се опитал да избяга и оказал съпротива при задържането си – буйствал и бутал полицейските служители с юмруци, ръце и крака.

Делото бе гледано по жалба на Николай С. и Методи Д. срещу задържането им под стража. Защитата на двамата обвиняеми изложи съображения за липса на опасност те да се укрият или да извършат престъпление, като помоли спрямо тях да бъде взета по-лека мярка за неотклонение.

Срещу Методи Д. и Николай С. е повдигнато обвинение по чл. 270, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, наказуемо с „Лишаване от свобода“ до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева.

Въззивната инстанция сподели извода на първоинстанционния съд, че може да се направи обосновано предположение, че Методи Д. и Николай С. са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. Според Бургаският окръжен съд, направения от районния съд извод, че съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, ако не бъдат задържани, също е обоснован и правилен.

Това се установява от обстоятелството, че обвинението е за противозаконно пречене на орган на власт при управление на моторно превозно средство.

Въпреки, че и двамата обвиняеми нямат свидетелство за управление на МПС, Николай С. има издадени 24 фиша и четири присъди на Районен съд – Ямбол, за неспазване на ЗДвП, както и престъпления против транспорта. Една от присъдите на Николай С. е за нанасяне на телесна повреда на служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения.

Подобно е съдебното минало и на обвиняемият Методи Д., който има четири присъди, като една от присъдите е за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. Според въззивната инстанция правилен е извода на районния съд, че обществената опасност и на двамата обвиняеми е висока.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви