Четвъртата COVID вълна вече залива Южното Черноморие с десетки новозаразени туристи. Въпреки това, трите основни изисквания за дисциплина, дистанция и хигиена изглеждат забравени в разгара на отпускарския август.

Населението в Бургас и околните черноморски курорти в момента е много повече от обичайното през зимата. Над 1 млн. туристи изпълват плажовете и крайбрежните капани. За носенето на маски на открито в близо 40-градусовите жеги и дума не може да става сред туристите.

Спазва ли се хигиената обаче?

Два душа на бургаски плаж са единственото място където хората могат да си измият ръцете. На опашка, един до друг.

„Няма нито тоалетни, нито вода, а навсякъде има разхвърлени боклуци”, казват туристи.

А за ползването на мобилните химически тоалетни край плажа, хората реагират по един и същ категоричен начин.

„Няма как да се използват. В тях няма дори вода, не мога да се измия вътре”, споделят хора от плажа.

Липсата на място където да измият ръцете си не смущава търговците на варена царевица и гевреци например. Станимир ни показва мокрите кърпички.

„Навсякъде ползват мокри кърпички ползват хората, мият се, дезинфекцират се с кремове”, разказва продавачът на царевица Станимир.

Много туристи посещават тоалетните на няколкото крайбрежни капанчета. Които са безплатни за всички, но струват три пъти повече разход на търговците заради изразходваните вода и консумативи.

Малко по на юг само на 20 км от Бургас край Вромос, мястото е превърнато в огромен крайбрежен палатков лагер. Плажът бе официално забранен за ползване преди 11 години, заради радиация. Хората обаче го ползват на собствена отговорност. Пазят се от заразата в града, но не се страхуват от риска да се разболеят на забранения плаж.

По заснетото, компетентните контролни органи се ангажираха да извършат проверки.

В същото време Регионалната здравна инспекция е разширила COVID отделенията с нови легла, в очакване болниците в бургаски регион скоро да бъдат запълнени с нови и нови заразени.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви