Сблъсъци между националисти и полиция избухнаха пред президентството в украинската столица Киев. Ранени са 7 полицейски служители и още няколко души от националната гвардия.

Пред президентството в Киев се събраха демонстранти, мнозинството от тях привърженици на партията „Национален корпус“, създадена на базата на батальона „Азов“, чиито членове се разследват по углавно дело в Русия.

Те скандираха националистически лозунги и се обявиха против така наречената капитулация на Украйна пред Кремъл и преговори с терористите от Донбас.

Националистите се опитаха да нахлуят в президентството, което е под засилена охрана. Замеряха служителите на реда с бомбички павета, запалиха и гуми.

Във Фейсбук от Министерството на вътрешните работи написаха, че протестиращите сами са провокирали сблъсъците, след като са отказали да преминат проверка за забранени предмети – задължителна при доближаване до сградата на президентството.

След акцията пред президентството крайно десните се отправиха към жилищна сградата, където според тях има квартира на украинския президент Володимир Зеленски. Там до сблъсъци и инциденти не се стигна.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви