Ива Митева свиква извънредно заседание на парламента

На 17 август, вторник, председателят на Народното събрание Ива Митева свиква извънредно заседание в парламента. На него ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си. Както и за наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. Това се казва в официалното изявление на Митева.

„С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка“, заявява председателят на НС.

„Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите“, посочва Ива Митева.

„С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10:00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви“, посочи председателят на парламента.

Видеото, пуснато по време на заседание на парламентарна комисия, показва насилие над протестиращи граждани от 10 юли вечерта при колоните на сградата на МС. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните протестиращи.

Ден по-рано политическите лидери излязоха с остри коментари за кадрите и поискаха отговорните да бъдат съдени. По информация на bTV e oбразувано досъдебно производство за боя под колоните на Министерския съвет. Делото е взето на специален надзор

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви