Недостиг на медицински персонал има за COVID отделението в Поморийската болница. То беше открито отново в края на юли.

А от разкритите COVID легла всички са заети всички.

„Ситуацията в болницата е изцяло тежка. Много е малко персоналът, принудени сме да работим и в отделенията и в COVID отделението. Колежка, която е дежурна по стационар обслужва две или три отделения, което е доста трудно и за пациенти и за персонал“, казва Катя Мишева, старша медицинска сестра в МБАЛ – Поморие.

„Хубавото е, че все пак имаме опит в борбата с COVID, но трябва дисциплина и работа от всички. Минах визитация в COVID отделението, има един проблемен пациент, който се налага да го изпратим до Шокова зала Бургас, където да го консултира невролог“, обясни д-р Иван Илиев, акушер-гинеколог.

На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID -19, заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той каза още, че се разработва пакет за доболнично лечение от COVID-19, като според него НЗОК може ще може да го финансира. И още, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно.

Днес отново е регистриран ръст на пациентите с коронавирус, приети в болници в страната – те са с близо 90 повече от вчера.

Новозаразените за изминалото денонощие са над 620 (623) при направени близо 14 000 (13 761). Положителни са малко над 4,5% от направените тестове. В болница са настанени близо 1500 пациенти с коронавирус (1 490), като от тях в интензивни отделения са 131. Излекуваните са 59, а 7 са починали.

Най-много нови случаи има в столицата, следвана от областите Бургас, Пловдив, Варна и Пазарджик.

Още 3 области преминаха в жълтата зона днес. Това са Перник, Габрово и Търговище. Половината области в страната вече са в жълто – 14 от 28 области. Утре се очаква да преминат в жълто и областите – Ловеч и Шумен. Общата заболеваемост за страната е 114 на 100 000.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви