Канада ще казва за двойното гражданство на К. Петков

МВнР е изпратило запитване чрез посолството на Република България в Канада за наличието на канадско гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката, съобщиха от външното ни министерство.

Оттам уточняват, че няма срок в който Канада да отговори. Темата стана актуална след питане в парламента от депутат от „Има такъв народ“.

Имал ли е той двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. Това попита Димитър Гърдев в писмен въпрос до външния министър Светлан Стоев. Гърдев се позовава на медийни публикации, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство. Това в разрез с българското законодателство.

Министър Петков е категоричен, че преди да стане министър е заявил отказ от канадското си гражданство. „Направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя в длъжност министър на икономиката“, коментира пред журналисти в парламента Кирил Петков.

„В първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ“, допълни той. „Този отказ е нотариално заверен, така че имам пълната документация“, каза още Кирил Петков.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви