Талибаните превзеха Кандахар и напредват към Кабул

Талибаните обявиха, че са превзели Кандахар – втория по големина град в Афганистан. Така под контрола на правителството остават само столицата и малки изолирани райони, отбелязва АФП.

След преговори в Катар с представители на правителството в Кабул и талибаните пратеници на Съединените щати, Китай, Русия и други държави предупредиха, че няма да признаят правителство в Афганистан, наложено с употребата на военни сили. Вашингтон ще изпрати около 3000 войници в Афганистан, а Лондон – 600, за да осигурят евакуацията на служителите в своите посолства. САЩ не възнамеряват да закриват посолството си в Кабул, въпреки планираната евакуация на значителна част от дипломатите. Това заявиха от Държавния департамент.

Афганистанските сили се изтеглиха от третия по големина град в страната – Херат, който беше под обсада в продължение на седмици. Настъплението на талибаните продължава. Правителствените сили на практика изгубиха контрол върху по-голямата част от северен, южен и западен Афганистан. Но все още контролират столицата Кабул.

По-рано вътрешното министерство потвърди, че под контрола на талибаните е 10-тия административен център на провинция – Газни, на около 150 километра от Кабул и на основната магистрала на път за Кандахар. Така за по-малко от седмица талибаните превзеха 11 административни центрове на провинции. И вече са обкръжили най-големият град на север – Мазар-и-Шариф, традиционен бастион на противниците им.

20 години след като бяха свалени от власт от Съединените щати и съюзниците им, талибаните предприеха мащабна офанзива в цялата страна при изтеглянето на американските военни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви