Парламентът реши: ИТН - греда

Парламентът реши – мандатът на ИТН приключи неуспешно. От 167 парламентаристи „против“ гласуваха 60 от ГЕРБ, а един депутат се въздържа. Това гласеше проекторешението, изработено по-рано на Председателския съвет. Липсата на кворум попречи на финала на успешното гласуване. А той се провали заради бойкота на депутатите от ИТН и ГЕРБ. Последва ново събиране на ръководствата на ПГ и на парламента в почивката до събиране на нужния брой гласове.

В началото на кратките дебати парламентарната група на „Има такъв народ“ напусна пленарната зала в знак на протест с дебатите по оттеглянето на кандидатурата на Пламен Николов като министър-председател от ИТН.

„Налице е проблем в конституционната процедура, този проблем беше създаден от ИТН“, заяви зам.-председателят на НС Татяна Дончева.

И взе повод от репликите на Ивайло Вълчев. „Те не били проблемът, а били решението – за кого и за какво решение? Значи, ако целта е да направим така, че всички институции да бъдат оплюти и унищожени, аз мисля, че това е пътят. Защото няма друго обяснение на подобни действия. Тези хора всъщност какво искаха? Да има правителство, да няма правителство, да сменяме парламенти като носни кърпички всеки месец?“, удиви се Дончева.

Дончева повиши градуса на емоциите

и възкликна: „Председателят на НС да не се държи като болонка на някой сценарист“. Репликата й провокира председателстващия заседанието да й направи забележка.

„В рамките на няколко дни видяхме опити Конституцията да бъде огъната и пречупена, така че да обслужи интересите на първата политическа сила. Попаднахме в експеримент, чиито последици ще виждаме по-късно“, заяви конституционалистът Атанас Славов от ДБ.

„Самият факт, че трябва да гласуваме такъв странен проект за решение, е лош. Всички ние имаме отговорност за състоянието на нашата държава. Всички ние трябва да направим възможното, за да осигурим добро управление“, каза от трибуната Славов.

Росен Желязков от ГЕРБ със същия довод предложи ново проекторешение, като обвини, че депутатите се опитват да дописват Конституцията. Според него в момента парламентът се готви да обяви за неуспешен мандат, който е приключил успешно с внасянето му от президента в НС. Последва и излизането на депутатите от ГЕРБ, като това провали кворума.

Парламентът все пак успя да гласува

След почивката депутатите продължиха с поименна проверка. Тя показа, че присъстват 169 народни представители. ГЕРБ веднага поиска прегласуване с аргумента, изведен от Тома Биков, че страната ще навлезе в конституционна криза.

„Ние много лесно в този момент можехме да стоим и да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има трудно излизане. Ние няма да направим това, а ще гласуваме „против“ това предложение, за да може да бъде прието и да приключи процедурата, и да отиваме на избори“, добави той. „Ние не гласувахме, за да ви покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуация“, обясни първия бойкот на депутатите от ГЕРБ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви