Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в четвъртък 12.08.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,13ч. и ще залезе в 20.16ч. Температурата ще бъде между 21 и 30 градуса. Ще бъде слънчево. Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 9,2 м/сек.

Късметче на деня

Стани по-добър и направи така, че да си сигурен кой си, преди да срещнеш някого и да се надяваш, че той ще знае кой си.

/Габриел Гарсия Маркес/

Събитията на този ден

1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон.

1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се освобождават и двете ръце на шивача.

1875 г. – На заседание на Българския революционен централен комитет е взето решение за организиране и избухване на Старозагорското въстание (1875 г.).

1877 г. – Американският астроном Асаф Хал открива Деймос, спътник на Марс.

1879 г. – Създаден е Българският военен флот.

1879 г. – Във Варна се създава Портово капитанство.

1887 г. – От Виена тръгва първият влак Ориент експрес до Истанбул.

1898 г. – САЩ анексират Хавайските острови.

1898 г. – Подписан е мирният протокол, с който се поставя край на Испано-американската война.

1904 г. – Основан е бразилският футболен клуб Електро клуб, предшественик на днешния Ботафого от Рио де Жанейро.

1953 г. – СССР извършва първия си опит с водородна бомба.

1961 г. – Започва изграждането на Берлинската стена.

1962 г. – Космическият кораб на СССР „Восток – 4“ е изведен в орбита.

1965 г. – В периода 12 – 15 август в Копривщица се провежда Първият национален събор на народното творчество.

1970 г. – СССР и Западна Германия подписват пакт за ненападение.

1972 г. – Последните сухопътни войски на САЩ във Виетнам напускат страната.

1974 г. – Турция поставя ултиматум на Кипър с искане да бъде създаден автономен окръг в населения с кипърски турци район.

1981 г. – IBM представя своя персонален компютър – IBM PC.

1985 г. – Самолет Боинг на японските авиолинии катастрофира над Осутака, Япония – загиват 520 души.

1992 г. – САЩ, Канада и Мексико подписват договор за създаването на Северноамериканската организация за свободна търговия, която обединява двата най-богати пазара в света.

1994 г. – Учреден е Съюзът за отечеството. Председател е Гиньо Ганев.

1998 г. – В отговор на обвиненията за присвояване по време на Втората световна война на еврейски авоари швейцарски банки се съгласяват да изплатят обезщетение в размер на един милиард и двеста и петдесет милиона щатски долара на оцелелите от Холокоста.

2000 г. – Руската атомна подводница „Курск“ претърпява авария, 117 военни моряци загиват.

2006 г. – Съветът за сигурност на ООН приема резолюция 1701, настояваща за прекратяване на огъня в Ливан и изпращането на 15 000 миротворци в зоната на конфликта.

Рожден ден

1503 г. – Кристиан III, крал на Дания и Норвегия († 1559 г.)

1566 г. – Изабела-Клара Испанска, щатхалтер на Испанска Нидерландия († 1633 г.)

1762 г. – Джордж IV, британски крал († 1830 г.)

1831 г. – Елена Блаватска, руска писателка, теософ († 1891 г.)

1839 г. – Иван Кършовски, български революционер, обществен деец, юрист и книжовник († 1914 г.)

1853 г. – Стоян Заимов, български революционер, обществен деец, книжовник († 1938 г.)

1887 г. – Ервин Шрьодингер, австрийски физик, Нобелов лауреат през 1933 г. († 1961 г.)

1904 г. – Алексей Николаевич, руски престолонаследник († 1918 г.)

1930 г. – Джордж Сорос, американски милиардер от унгарски произход

1931 г. – Уилям Голдман, американски писател и сценарист († 2018 г.)

1932 г. – Йордан Йосифов, български футболист († 2014 г.)

1934 г. – Васил Димитров, български актьор († 2019 г.)

1940 г. – Александър Йосифов, български композитор

1941 г. – Димитър Якимов, български футболист

1949 г. – Марк Нопфлър, британски музикант

1967 г. – Емил Костадинов, български футболист

1971 г. – Пийт Сампрас, американски тенисист

1972 г. – Веселин Шулев, български футболист, вратар

1973 г. – Хари Бориславов, български футболист

1975 г. – Кейси Афлек, американски актьор

1975 г. – Кирил Джоров, български футболист

1977 г. – Йеспер Грьонкяер, датски футболист

1980 г. – Захари Бахаров, български актьор

1980 г. – Маги Лоусън, американска актриса

1981 г. – Джибрил Сисе, френски футболист

1982 г. – Зорница Костова, българска баскетболистка

1990 г. – Марио Балотели, италиански футболист

Празник

Международният ден на младежта е от особена важност за световната младеж. В България за първи път 12-ти август се отбелязва официално през 2007-ма година.

Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество.

Освен това денят предоставя уникалната възможност за това, младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

Фокусът се поставя върху привличане на общественото внимание върху проблемите на младите хора чрез информационни кампании в тяхна подкрепа, организиране на диалог и акцентиране върху богатството и разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите.

На 17 декември 1999 г. с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8-12 август 1998 г., 12-ти август да бъде обявен за международен ден на младежта.

Хороскоп

Овен
Преди да вземете телефона и да наберете някакъв номер, напомнете си, че не знаете в какво настроение ще се намира сега Вашия събеседник.

Така ще бъдете готови за всичко, и нищо няма да може да Ви учуди. Звездите Ви готвят среща с хора, с които в последствие може да Ви свържат много здрави и дълготрайни отношения.

И освен това небесата ще Ви помогнат да възстановите онова, което сте си мислели, че е приключено завинаги.

Телец

За Вас започва по-спокоен и рефлексивен период, затова сега е най-подходящото време за приключване с нещата, свързани с публичността.

Всички отношения, на които не достига Вашето внимание, трябва да го получат колкото се може по-скоро, тъй като не след дълго ще се наложи да проявявате гъвкавост, за да се потопите в своя вътрешен мир.

Нивото на Вашата енергия ще тръгне към спад, затова вечерните разходки и бягане са онова, от което се нуждаете особено много, за да се заредите с енергия отново.

Близнаци

Денят ще донесе доста ситуации, изисквайки спокойно и сериозно отношение. Не оставяйте без внимание нито своите, нито чуждите грешки. Ще Ви е нужна наблюдателност и желание да изучите детайлно всеки проблем, изискващ разрешение.

Не се страхувайте че ще бъдете наречени педант и заядливец, а задавайте колкото се може повече въпроси и събирайте полезната информация малко по малко..

Възможна е появата на нови съюзници и хора, които ще играят голяма роля в бъдещия Ви професионален и личен живот.

Рак

Очаква Ви доста неприятно пътуване. Още от самото начало няма да очаквате нищо хубаво, но на практика нещата ще се подредят още по-зле, отколколкото сте могли да допуснете. Не е желателно да тръгвате сами !

Най-добре е да вземете със себе си човек, на когото да може да разчитате в трудни моменти. Разходите , свързани с пътешествието ще се окажат доста високи. Възможно е да се загубят важни документи.

Ако си останете през деня у дома, от начало малко ще поскучаете, но после ще си намерите не изключително увлекателно, но полезно занимание. По такъв начин даже ще успеете да урегулирате малките разногласия между близките хора.

Лъв

Ако говорим по същество, целият Ви живот е основан на способността Ви да водите преговори. Малко отстъпвате, малко Ви остъпват, и постигате взаимоизгодно споразумение.

Днес един от преговорите, които водите, ще стане проблемен. Ако Ви се струва, че жертвате прекалено много, надигнете глас.

Напълно вероятно е, втората страна да изрази желание за повторно обсъждане. За да стигнете до положителен резултат, трябва да се върнете на масата за преговори, имайки в главата потенциално решение.

Ще имате възможност да се заемете с някаква интересна и увлекателна работа, позволяваща да си спечелите репутацията на творец, нестандартно мислещ, и способен да взима оригинални решения.

Дева

Премисляйте по десет пъти, преди да кажете нещо. Дори и най-безобидната Ви дума може да предивика обида у Вашия любим човек. Затова е по-добре да държите езика зад зъбите си. Последствията от всяка Ваша фраза са наистина непредсказуеми. Опитайте да се изясните с жестове.

Везни

Забравете за всякаква работа и обърнете поглед към личния си живот. В края на крайщата началникът или партньорът могат да почакат, а своята съдба може да изпуснете безвъзвратно.

Днешният ден ще окаже решаващо влияние на по- нататъшното протичане на Вашия живот. Само да не го пропуснете!

Скорпион

Най-добрият подход към този вълнуващ и не лек ден, това е, колкото се може по-скоро да се избавите от всичко на своя път. Затова станете по-рано и излезте от къщи, докато всички спят.

Може да направите невероятен скок напред, а след това да се насладите на свободен следобед, когато всички работят като луди или губят времето си по опашки и гишета.

Днес Вселената ще Ви дари с проницателност, а Вашите инстинкти ще Ви подскажат как да икономисате време и да скосите ъглите. Вслушайте се!

Стрелец

Не всичко се подрежда така удачно, както би Ви се искало. Днес Стрелците се оказват жертва на собствената си непредпазливост и доверчивост.

Хората, с които представителите на знака са били напълно откровени, са готови да използват получената информация за собствени интереси.

Възможни са сериозни проблеми в отношенията с приятелите – натрупали са се не малко противоречия и разногласия, с които е доста трудно да се оправите.

Вие сте избухливи, поривисти и лесно се поддавате на провокации, така че не трябва да разчитате на това, че денят ще премине спокойно.

Козирог

Денят е свързан с приключване на започнати по-рано неща, и заслужен отдих. Напълно доволни сте от себе си, и имате за това всички основания.

Може и да не правите съвсем нищо – никой не би Ви упрекнал в мързел. Обкръжаващите често се обръщат към Вас за съвети и морална подкрепа.

Старайте се, да бъдете разбрани правилно – има риск да Ви недооценят. За сега не си заслужава, да се заемете с нещо ново, тъй като днес ще Ви бъде трудно да намерите кратък път към целта. Има опасност да похабите много усилия напразно.

Водолей

Възможен е успех в тайна работа, а също и във всяка нестандартна, оригинална и широкомащабна дейност. Ако правилно планирате нещата в тази сфера, имате шанс да получите или материална изгода, или морално удовлетворение.

Не е изключено да предпочетете да се опирате не на нови и модни прогресивини повеи, а на своите прогресивни ценности, които все още не загубили напълно своята актуалност.

Не се страхувайте да търсите подкрепа от стари приятели и предишни покровители, но не възлагайте всички надежди само на тях.

Риби

Старайте се по-добре да организирате своето работно място, което ще Ви осигури добро настроение наистина през целия ден. Възможно е, да получите подкрепа от религиозни и културни учреждения за осъществяване на Ваши творчески проекти.

В семейството и любовта Ви очакват хармонични отношения.

Отделете си време за кратка разходка, която, дори и да е за 15 минути, ще Ви се отрази добре. И за предпочитане е, да я направите през деня, когато ще сте изпълнени с енергия и ентусиазъм.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Да се срещнем във Венеция
Под лъчите на адриатическото слънце те се изправят пред съдбовен избор, който ще преобърне живота им.

Да се срещнем във Венеция

Автор: Барбара Ханей

Една година след трагичната загуба на съпруга си Дейзи кани трите им пораснали деца на почивка във Венеция. Ще бъде отново както преди – всички заедно в родния град на баща им, Лео.

Обаче… Бракът на Марк се разпада. И за да не провали жадуваното от майка му събиране, той убеждава съпругата си да се преструват, че всичко е наред. Анна пък крие провала на актьорската си кариера. А Ели е твърдо решена да отбягва разговорите за постъпване в университет.

Сред очарованието на тесните калдъръмени улички, мостчетата и романтичните канали на Венеция нервите на всички са опънати до краен предел. А шокираща тайна от миналото на Лео ги кара да преосмислят представите си за семейството, любовта и щастието.

Ще успеят ли Дейзи и децата й да приемат промените, които са настъпили с всички тях?

Виц

Феята към Пепеляшка:

– И този път алкохол да не си близнала! Той трябва да ти предложи брак, а ти да избягаш! А не на обратно, като миналият път!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви