Блестящ концерт „Наздравица“ ще представят солисти и хор на Държавна опера – Бургас в петък на 13 август от 20,30ч.  Музикалната проява  ще зареди с настроение публиката в откритото пространство на Експозиционен център „Флора“.

Концертът е част от лятната програма на Бургаската опера „Купон на Флората“ 2021. Отговаряйки на наслова с празничен привкус, музикалната тематична вечер ще включва известни композиции от Йохан Щраус, Волфганг Амадеус Моцарт, Жорж Бизе, Александър Бородин, Джузепе Верди.

Те са обединени от идеята за наздравицата – като символ на споделено добро настроение и пожелание за спорни и благодатни бъдни дни, въпреки трудното време, в което живеем и непредвидимото бъдеще.

Премиерата на концерта бе през юни 2020 г., също в градината на Експо център „Флора“ и премина при очакван успех.

Наздравица
Солистите на концерта

И тази година солистите: Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Шмилена Султанова, Яни Николов, Александър Крунев, Бранимир Недков, Диман Панчев и Костадин Мечков, хорът на Държавна опера  –  Бургас, с диригент Невена Михайлова, както и корепетиторът Мира Искърова, ще създадат празнична атмосфера – с присъствие, талант и споделена емоционална палитра.

В програмата на концерта „Наздравица“ ще прозвучат: „Наздравица“ от оперетата „Прилепът“ от Йохан Шраус, в изпълнение на сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Шмилена Султанова, заедно с Бранимир Недков, баритон.

От същото  произведение на австрийския композитор ще прозвучат: „Ария на княз Орловски“, представена от Шмилена Султанова, и „Ария на Розалинда“, изпълнена от Мария Цветкова-Маджарова.

Две „Наздравици“ – от операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт и от оперното произведение „Звънецът“ от Гаетано Доницети, ще бъдат изпълнени от Бранимир Недков.

„Ария на тореадора“, също от „Кармен“, ще изпълни баритонът Александър Крунев, когото ще чуем и с „Наздравица“ от операта „Отело“ от Джузепе Верди.

Басовият глас на Диман Панчев ще прозвучи в  „Ария на Ралф“ от операта „Красавицата от Перт“.

Костадин Мечков, бас, ще представи Ария на принц Галицки от операта „Княз Игор“ от Александър Бородин. „Наздравица“ от „Макбет“ и „Болеро на Елена“ от операта „Сицилиански вечерни“ /и двете оперни произведения са от Джузепе Верди/ ще чуем в изпълнение на сопраното Йоана Железчева.

Тенорът Яни Николов ще изпълни неаполитанската канцонета „Не ме забравяй“ /Non ti scordar di me/ на композитора Ернесто де Къртис.

Бравурен финал на концерта с празнично заглавие и послание ще бъде може би най-популярната „Наздравица“ от оперното творчество – от „Травиата“ на Джузепе Верди, в който певците вдигат чаша шампанско – като символ на искрящо настроение и изисканото отношение към живота и добрия вкус.

В програмата ще вземе участие и хорът на Държавна опера –  Бургас, който ще бъде емоционално-артистично допълнение към празничното звучене на концерта. Диригентът на хоровия състав Невена Михайлова.

На рояла ще бъде Мира Искърова, която успешно партнира на солистичните партии и хорови изяви, вниквайки задълбочено в посланията на нотния текст. Стил, изисканост, класа, красота на гласове и съзвучия, грабваща емоция – ще има от всичко в пенливото настроение на концерта „Наздравица“.

Заповядайте в петък в Експозиционен център „Флора“ – да съпреживеем един вълнуващ музикален празник в лятната вечер!

* Ръководството на Държавна опера – Бургас си запазва правото да извършва промени в програмата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви