Тайната на Вълчан
Романът за деца и възрастни

Интересни нови заглавия за малки и големи ще бъдат представени на фестивала „С книга на плажа“. Събитието ще се проведе от 11 до 15 август, с работно време от 09:00 до 21:00ч.

Щандовете на издателствата, които участват във фестивала ще бъдат подредени на алеята пред експо център „Флора“, а на открита сцена точно до тях ще се случват срещите с автори и представянията на книги.

В първия ден на фестивала издателство „Либра Скорп“ ще представи романа за тийнейджъри „Тайната на Вълчан“ на младата авторка Магда Борисова.

Това е втората част на станалата популярна сред тийнейджърите „Тайната на кулата“,

в която има история за приятелството, за саможертвата и егоизма, за състраданието и оптимизма и още куп неща, които вълнуват всички хора. Читателят  се запознава с героите  на романа – тинейджърите Кристиян, Данчо и Алекс,  родителите на Кристиян, бабата на  Данчо и Алекс, и разбира се, с главния „заподозрян“ – писателя Ален Рисов.

„Тайната на Вълчан“

Изобщо не е случаен изборът на бургаското издателство „Либра Скорп“ да представи на изложението „С книга на плажа”  „Тайната на Вълчан”- съвременен български  приключенски роман. Това обещава да  бъде литературното събитие на това издание на фестивала, не само защото действието в книгата се развива точно в Бургас!

Действието в „Тайната на Вълчан” се развива през лятото на 2019-та година.

Място – Бургас и Южното Черноморие. Паралелната история в романа, която проследява именития хайдутин Вълчан войвода, се развива също в тази част на България, но по време на турското робство.

Това не е исторически роман, това не и туристически пътеводител, въпреки че в него има и кулинарни рецепти това не и кулинарна книга.

Това е невероятно добре написана съвременна история, която заслужава да се прочете от цялото семейство.

Авторът отново  въвлича героите си в заплетена ситуация. Заедно с тях минава по знакови места в Бургас като Компаса, немския бункер, Моста, морската градина с пеещия фонтан.

Читателите ще бъдат зашеметени от красивата гледка от връх Бакърлъка, ще разгледат Бегликташ и залива Света Параскева, ще видят лилиите от резервата Ропотамо при Аркутино, ще влязат в музеите на Приморско и Царево, ще присъстват на нестинарски танци в село Бродилово…

Криминалната история свързана с трафик на наркотици и културно наследство през граница държи вниманието.

Реална ли е картата показваща местоположението на легендарното съкровище на Вълчан. Авторката дава свои отговор на въпроса къде е то.

Диалозите са живи, езикът е богат, образите са психологически добре подплатени. Магда Борисова е позната от години като водещ съвременен драматург, а с тази книга заяви недвусмислено своето място и на литературния фронт.

Представянето ще се състои на 11 август от 18.30 пред експозиционен център Флора. След това авторът ще раздава автографи.

За автора

Магда Борисова е родена през 1978 г. във Велико Търново, тя завършва с отличие биологична паралелка в природо-математическата гимназия „Васил Друмев”.

Става магистър по право и защитава следдипломна квалификация по криминология в СУ. Започва работа като юрисконсулт в Община Елена.

Три години е заместник-кмет на Община Златарица, където е и председател на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

От 2008 г. е общински съветник при Община Елена. През 2011 е избрана за заместник председател на Общински съвет Елена.

Тя има впечатляващо творчество и е създала едни от най-добрите съвременни детски, а и не само детски пиеси.

Носител на много отличия, младата авторка спечелва през 2011 г. и
конкурса за детска пиеса на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна с пиесата „Сън“.

През 2013 г. пиесата й „Голямото Коледно приключение на Боцко” е номинирана на международния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол.

Магда Борисова, е номинирана и за наградата „Дора Габе“ 2018.

През периода 2007 и 2018 година тя печели множество национални и международни награди и номинации за хайку, разкази, есета, пиеси и киносценарии.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви