Медици
Снимка: Архив

Медици от спешната помощ в Бургас ще подкрепят националния протест пред Министерството на здравеопазването по-късно днес. Пред спешния център в морския град ще излязат тези от тях, които в момента не са на повиквания.

Недоволството им е породено от редица неуредици – в здравеопазването и най-вече от методиката на плащане на труда на работещите на първа линия в борбата с COVID-19.

В УМБАЛ Бургас се налага да се прави повторен тест за Ковид при пациенти със симптоми на заболяването, при вече направен такъв в линейката, което ги бавело излишно. Това уточняват медиците.

От ръководството на болницата поясняват, че направеният в линейката тест няма подпис и печат на лабораторен лекар, не присъства в системата на РЗИ и не се признава от НЗОК за хоспитализация на пациент с Ковид и последващо заплащане на лечението.
Има и случаи, в които повторните тестове излизат отрицателни и обратно. Болницата не може да приеме пациент по пътека за Ковид без тест с всички изискуеми реквизити. Това изискване важи за всички болници, които работят с НЗОК. Това е причината за повторния тест за Ковид в болницата, който се работи в нейната лаборатория и се вписва в системата на РЗИ.
Разбираме проблема на спешните медици, но сме длъжни да приемаме пациенти с Ковид според правилата на НЗОК и МЗ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви