Добро утро
Започва един прекрасен ден!

Добро утро във вторник 10.08.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,11ч. и ще залезе в 20.19ч. Температурата ще бъде между 21 и 32 градуса. Ще бъде слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 8,4м/сек.

Късметче на деня

Вместо да бъдеш против злото, просто бъди за любовта

УейнДайър

Събитията на този ден

258 г. – В Рим е изгорен свети Лаврентий Римски.

610 г. – Ислям: Мохамед започва да получава Корана от Господ чрез ангела Гавраил.

654 г. – Евгений I е избран за римски папа.

955 г. – Състои се Битката на Лехското поле – решителна победа за Ото I, владетел на Източното Франкско кралство над маджарските вождове Булчу, Лел и Сур.

1500 г. – Португалският мореплавател Диого Диаш открива случайно остров Мадагаскар.

1535 г. – Жак Картие кръщава откритата от него река в Канада Сейнт Лорънс.

1675 г. – Положен е основният камък на Кралската обсерватория в Гринуич.

1792 г. – Френската революция: В Париж тълпата атакува двореца на Луи XVI и арестуват него и семейството му.

1809 г. – Еквадор обявява независимост от Испания.

1821 г. – Мисури става 21-вия щат на САЩ.

1846 г. – Основан е Смитсъновия институт – голям научноизследователски център и най-големият музеен комплекс в света.

1848 г. – От Познан отпътува първият полски влак.

1876 г. – В Онтарио (Канада) е проведен първият в света междуградски телефонен разговор.

1909 г. – Открита е жп линията Левски – Свищов (51 км).

1913 г. – Подписан е Букурещкият договор, който слага край на Междусъюзническата война.

1915 г. – Осъществен е успешен пробен полет на първия български аероплан в Божурище, построен от изобретателя Асен Йорданов.

1920 г. – Първа световна война: Подписан е Севърският договор между държавите-победителки в Първата световна война и Османската империя.

1943 г. – В България е създаден Национален комитет на Отечественият фронт.

1948 г. – В САЩ дебютира първото предаване скрита камера (Candid camera) с продуцент Алън Фунт, след като от септември 1947 с голям успех върви радио предаването скрит микрофон (Candid microphone) на същия продуцент.

1954 г. – В САЩ е забранена комунистическата партия.

1970 г. – Подписана е спогодба за облекчаване на визовия режим между Народна република България и Република Кипър.

1971 г. – Филиалът на Софийския университет „Климент Охридски“ в Шумен прераства във Висш педагогически институт.

1974 г. – Установени са дипломатически отношения между България и Тайланд.

1985 г. – Френските тайни служби потапят кораба Рейнбоу Уориър, принадлежащ на международната екологическа организация Грийнпийс.

1985 г. – Майкъл Джексън откупува за 47,5 млн. долара правата за издаване на песните на Бийтълс.

1987 г. – Официално е открит паметникът 1300 години България, разположен в градинката пред Национален дворец на културата в София.

1990 г. – Апаратът на НАСА Магелан влиза в орбита около Венера и започва да картографира повърхността ѝ.

1990 г. – Дванадесет арабски държави решават да се противопоставят на Ирак с военна сила във връзка с анексията на Кувейт.

1991 г. – По време на обновителни дейности се срутва най-високата в света конструкция – мачтата на Варшавското радио (висока 646,176 метра); загиват трима души, а 12 са ранени.

2000 г. – Ражда се 6-милиардния жител на планетата Земя.

2001 г. – Кралят на Камбоджа Нородом Сианук подписва закон за създаването на Международен трибунал за престъпленията на режима на Червените кхмери.

2003 г. – Юрий Маленченко става първият човек, който сключва брак в космоса.

2015 г. – С промени в Закона за българското гражданство става възможно 500 000 жители на Република Македония с българско самосъзнание да получат гражданство, само с устна декларация.

Рожден ден

1296 г. – Ян Люксембургски, люксембургски благородник, крал на Чехия († 1346 г.)

1397 г. – Алберт II, император на Свещената Римска империя († 1439 г.)

1520 г. – Мадлен Валоа, кралица на Шотландия († 1537 г.)

1814 г. – Анри Нестле, швейцарски индустриалец, основател на Нестле († 1890 г.)

1854 г. – Милан I, Сръбски крал († 1901 г.)

1874 г. – Хърбърт Хувър, 31-ви президент на САЩ († 1964 г.)

1882 г. – Кимон Георгиев, министър-председател на България († 1969 г.)

1904 г. – Никола Мутафчиев, български футболист († 1963 г.)

1909 г. – Лео Фендър, американски изобретател († 1991 г.)

1912 г. – Жоржи Амаду бразилски писател († 2001 г.)

1947 г. – Ян Андерсън, музикант (Jethro Tull)

1951 г. – Стефка Оникян, българска певица

1951 г. – Николай Петев, български писател († 2013 г.)

1960 г. – Антонио Бандерас, испански актьор

1960 г. – Емануил Йорданов, български политик

1962 г. – Даниел Вълчев, български политик

1964 г. – Георги Стайков, български актьор

1969 г. – Милен Щърбанов, български футболист

1971 г. – Рой Кийн, ирландски футболист

1979 г. – Владимир Николов, български футболист

1982 г. – Девън Аоки, американска актриса и топмодел

Празник

На 10 август се отбелязва денят на Св. Лаврентий – закрилник на готвачите.

Поради тази причина е избрана и тази дата за професионален празник на готвачите.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил закрилник на готвачите, учениците и младежите.

Той е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан.

Римският префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки: „Това са истинските съкровища на Църквата“.

Хороскоп

Овен
Очаква Ви неуспех в борбата с конкурентите. Много ще Ви бъде трудно да постигнете желаното и да реализирате своите планове и май изглежда, че и околните , и звездите са против тях.

Нищо не е толкова безнадеждно, но просто трябва да се замислите, дали наистина сте избрали правилната посока. Денят открива пред Вас не малко нови възможности.

Имате шанс да спечелите своя лична победа. За тази цел трябва да сте изключително искрени и естествени. Избягвайте лицемерието във всичките му прояви, и не се опитвайте да скриете своите слабости, подражавайки на другите.

Телец

Много ще Ви бъде трудно да намерите общ език с шефовете, влиятелните хора и представителите на държавните органи. За публични изяви това също не е най-подходящия ден.

Ще изглеждате неубедително, и сякаш ще се губите в изключително важните моменти. Затова пък изключително плодотворна ще се окаже самостоятелната работа, и най-вече – свързаната с пресмятане или анализ на факти.

Този ден може да използвате за помиряване след кавга, или за оправяне на отношенията със скъп за Вас човек. Помнете, че днес сте настроени за критика, и затова не трябва да казвате всичко каквото мислите направо, а да преброите първо до десет.

Близнаци

През днешния ден Вашия любим човек няма да има желание да общува с Вас дълго време на една и съща тема, тъй като душата му ще жадува разнообразие в неимоверни количества. Постарайте се да посрещнете тези негови желания с разтворени обятия, а и това не би представлявало трудност за Вас. Даже напротив – ще миже да се радвате на много приятно прекарано време.

Рак

Днес трябва да се доверите на своята интуиция и да направите всичко в пълно съответствие с онова, което ще Ви каже, подскаже или покаже. Гласът на разума, разбира се, също не трябва да се игнорира, но ако изведнъж се окаже в конфликт с интуицията, на нея, като на любима дама, трябва да бъдат дадени предпочитания!

Лъв

Ако си представите живота си като боксов мач, а противникът – като твърде самонадеян човек, бихте спечелили една съкрушителна голяма победа! Приенете поздравления и по-бързо се отправяйте към своя ъгъл.

За да възстановите силите си. Предсто Ви още един рунд! Ще се наложи доста да се постараете, за да не се отвличате със странични неща и да не загубите интерес към ставащото.

Възможно е известно време да влагате много сили , за да можете да се докажете, но не трябва да се надявате на скорошен успех. Просто се старайте да не се разконцентрирате.

Дева

Трябва да сте по-внимателни, тъй като денят не е особено благоприятен за представителите на Вашия знак. Има риск за значителни загуби, за каквито в момента не сте готови.

Важно е да разчитате само на себе си, тъй като дори хората, които имат изключително желание да са Ви в помощ, може да Ви направят мечешка услуга.

Много е важно да бъдете търпеливи с близките си, като не само да намерите общ език с тях, а и да се постараете да избегнете разправиите, а ако се постараете, това е напълно възможно. Не е желателно да обсъждате дългосрочни планове, особено пък ако се отнасят за финанси.

Везни

Днес ще бъдете спокойни и разсъдливи. И колкото и да е невероятно – прекалено. Всъщност, любовта и разума не се съчетават особено, и затова Вашата половинка няма да бъде във възторг от промените, ставащи с Вас през този ден. Постарайте се да съхраните в себе си макар и капчица от своето обичайно безумство…

Скорпион

Този ден е благоприятен за съвместни разходки в гората или парка. За никъде не трябва да бързате: на-добре забравете за проблемите и макар един час посветете на своята половинка, на вашата любов, на чистия въздух и на природата. Всеки човек има право на отдих и на щастие.

Стрелец

Стрелците допускат прекалено много грешки, създавайки с това проблеми не само за себе си, но и за своите съюзници. Да се призовават представителите на знака за предпазливост, е безполезно- на тях просто не им е до това, тъй като денят е изпълен със събития, всяко от които изисква незабавна реакция.

Постарайте се поне от време на време да се оглеждате назад, а това ще Ви позволи да оправите допуснатите пропуски.

Постъпките Ви ще удивляват Вашите близки, и то – неприятно. Затова трябва да бъдете готови за критика, а и за неприятни въпроси. Ако успеете да запазите спокойствие и да не дадете воля на емоциите, ситуацията ще се стабилизира.

Козирог

През този ден не се занимавайте с важни работи. Трудно ще Ви бъде да се съсредоточите, а да определите коя от задачите , стоящи пред Вас , е от първостепенна важност, съвсем няма да е по Вашите сили.

Вероятни са семейни проблеми и конфликти между роднини и близки хора, в които ще се наложи да се намесите.

Може да се окаже, че по стечение на обстоятелствата ще се наложи едновременно с това да се занимавате и с професионални задачи. Денят ще е напрегнат, и това не може да не се отрази и на Вашето здраве.

Спомнете си за правилата за рационално хранене, както и за необходимостта от престой на чист въздух.

Водолей

Много е важно да запазите верността към своите принципи, цели и приоритети. Това е ден, в който трябва да вървите по по-рано избрания път, а не да търсите нови пътеки, независимо какво Ви съветват околните.

Трябва грижливо да се отнасяте към своето здраве, тъй като самочувствието Ви може да се понижи поради преумора или неправилно хранене. Вечерта е идеално време за романтични срещи и признания в любов.

Ще успеете да намерите нужните думи , за да зарадвате човека, който Ви е скъп. Евентуално пътуване би било успешно, но не може да се каже същото и за покупките – те ще са доста неуспешни. Последното, обаче, не засяга планираните придобивки.

Риби

Много са вероятни успехи в професионалната дейност, като при това са свързани не само с постигането на някакви реални резултати, колкото с формирането на репутация на „човек, който е способен и знае много неща”.

Не е трудно да се досети човек, че точно такива хора имат възможност да се издигнат в кариерата. Постарайте се да направите нужното впечатление на точните хора, и скоро пред Вас ще се открият примамливи перспективи.

От гледна точка на личните отношения денят ще се окаже доста сложен. Не бъдете прекалено настойчиви в споровете: понякога даже и готовността Ви да направите отстъпка, е достатъчна , за да се запази мира.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Лабиринтът на духовете
Сагата за Гробището на забравените книги е един от големите феномени на съвременната литература на пет континента.

 

Лабиринтът на духовете

Автор: Карлос Руис Сафон

Барселона в края на 50-те години. Даниел Семпере вече не е детето, открило Гробището на забравените книги и романа, променил завинаги живота му. Загадката около смъртта на майка му Изабела го е обсебила изцяло, а съпругата му Беа и верният му приятел Фермин напразно се опитват да събудят отново интереса му към настоящето.

Но мистерията се заплита, когато една мрачна тайна простира своите мрежи от недрата на управляващия режим. Тогава на сцената се появява Алисия Грис – душа, родена от сенките на войната, за да разбули скритата история на семейството, макар и на страшна цена.

В „Лабиринтът на духовете“ сагата, започната със „Сянката на вятъра“, се разгръща с цялата си мощ, отдавайки почит на света на книгите и на магическата връзка между литературата и живота. Сафон пресъздава своята готическа Барселона в наелектризиращ разказ за страсти, интриги и приключения, в който фантазията се преплита с реални събития от недалечното минало на Испания.

Карлос Руис Сафон е един от изтъкнатите автори на съвременната литературна сцена и най-четеният испански писател след Сервантес. Творбите му са преведени на повече от петдесет езика.

 Виц

Катаджия при лекаря:

– Докторе, не може ли без клизма?

– Аааа, значи според Вас, без пожарогасител не може, а без клизма – може?!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви