Метеори
Метеоритен дъжд

Метеорният поток „Персеиди“ навлиза в своя пик. Това означава, че през следващите дни ще има най-голям брой метеорити в нощното небе, които ще могат да се наблюдават с невъоръжено око.

Тази година пикът е в нощта между 11-ти и 12-ти август. Очакват се средно по около 50 метеора на час, които ще се виждат из цялото нощно небе.

От гледна точка на наблюдателите изглежда, че най-много метеори „идват“ от зоната на съзвездието „Персей“ и то е добър ориентир. Именно затова и потокът се казва така, но реално космическите обекти са отломки и останки от кометата 109P/Swift-Tuttle.

Тя има над 100-годишна орбита около Слънцето, като в момента се отдалечава от него. Затова и броят на отломките е по-малък, като при скорошни преминавания метеорите могат да са и над 100 на час.

По време на пиковите дни метеори могат да се видят през цялата нощ.

Въпреки това, най-голямата активност е в часовете преди изгрева. Като цяло е нужно човек да има късмет с ясно време и просто да излезе на открито и да погледне нагоре.

За максимално удоволствие от нощната гледка се препоръчва наблюдение далеч от градски светлини, както и прекарване известно време в тъмнината, за да могат очите да се приспособят.

Метеорната активност ще продължи и през дните след 11-ти, но ще затихва (съответно броят метеорити на час ще спада), като след 24-ти август ще приключи напълно за тази година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви