През август се очаква чужденците, почиващи у нас, да надхвърлят 1,5 млн. души при 740 000 миналата, което е спад с около 28% спад спрямо 2019 г. При 2 556 000 чужденци, преминали през границата през 2020 г., тази година ще имаме около 8 млн. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, ако бяхме пуснали туристите от Русия и Великобритания, щяхме да достигнем от 8,8 млн. до 9 млн. чуждестранни туристи или до 30% ръст спрямо миналата година.

Август е много силен, но имаме спад в началото на годината с около 50%, такъв ще бъде регистриран и в края на годината – около 40 на сто.

Експертът коментира и идеята за предоставяне на туристически ваучери на учениците, пенсионерите и работниците.

„Учениците трябва да получат ваучери от гледна точка на това, че ще могат да обиколят страната и да се запознаят с историческите и културните паметници, които са част от тяхната образователна програма.“, поясни той, като допълни, че туристите се оплакват, че няма достатъчно шезлонги и чадъри заради сериозния наплив през последните седмици.

Той смята, че през 2020-2021 г. устойчиви са семейният, малкият корпоративен туризъм, а също и хората, които са създали качествен туристически продукт.

Междувременно обаче търговците по Южното Черноморие се жалват, че тазгодишните посетители са твърде бедни.

„Аз съм доставил обувки специално за руските туристи, но такива липсват., на тяхно място дойдоха румънци, които нищо не купуват.

Преобладават младежи, които пък въобще не пазаруват, те ходят само по заведенията.“, оплака се един от тях. Те са недоволни, че това лято идват бедни туристи, роми, които работят зад граница, украинци и поляци, които не пазаруват, предава БНР.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви