Има 125% повече туристи по Южното Черноморие в сравнение с миналото лято, отчете Бургаската туристическа камара. Летовниците са основно българи, които заради ограниченията за пътуване зад граница избират родното море за почивка, както и румънци и украинци.

Това са предимно семейства, които пристигат със собствен транспорт, каквито и бяха очакванията заради спрените полети от редица държави.

Автонашествието обаче обаче задълбочи проблема с паркирането в морските курорти. „Улиците са задръстени с коли, всеки паркира където си иска, много е неприятно. А паяците вдигат избирателно коли“, разказват пред БНР хотелиери в Слънчев бряг. Затова от бранша настояват да се премахнат будки и лавки, за да се отворят повече места за паркиране.

В същото време цените на платените паркинги гонят тези за нощувка – за открити паркинги варират от 10 до 15 лв. за ден, а на закрити достигат до 20 лв.

Други години голяма част от чуждестранните туристи пристигаха със самолети и проблемът с паркирането не беше толкова остър. Това лято чартърните полети са намалели с 62% в сравнение с предпандемичната 2019 г., посочиха от Бургаската туристическа камара.  През 2020 г. сривът на чартърните полети бе с 80%.

Няколко са дестинациите, от които пристигат летовници със самолети у нас – Австрия, Белгия, Дания, Чехия, Германия, Ирландия, Нидерландия и отчасти Полша. Полетите от Русия бяха възстановени през юли, но руснаците, които идват, са такива, които имат ваканционни имоти у нас.

Не очаквахме чак такова добро развитие на сезона, посочват хотелиери. И се надяват август къщо да е толкова успешен, независимо от заплахата от нова ковид вълна по света и у нас.

От днес започват масови проверки за спазване на предпазните мерки по курортите – носене на маски в затворени помещения, намален капацитет на посетителите в заведенията, редовна дезинфекция и пр. В екипите ще бъдат включени експерти от РЗИ, МВР, агенцията по храните и общините.

След София  областите Варна и Бургас са с най-голям брой заразени, като причината е, че в морските курорти масово не се спазва дистанция и почти никой не слага маска.

Проверки ще се извършват и по границите и бензиностанциите, където се струпват транзитно пътуващите през страната ни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви