Бира
Наздраве с добри приятели
Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август, като началото му е поставено в САЩ през 2007 година.

Мотото на този ден е „Пий добра бира с добри приятели“.

Официално международният ден на бирата има три цели:

– Да се събират приятели и се наслаждават на вкуса на бирата.

– Да празнуват хората, заети с производство и дистрибуция на бира.

– Да се обединява света под знамето на бирата с празненство на бирите от всички нации заедно в един ден.

Според организаторите на празника той включва 334 събития в 193 града в 46 страни, сред които Австралия, Бразилия, Канада, Англия, Франция, Германия и др.

Според проучвания, бирата е предпочитана от над две трети от хората у нас, като повечето от тях са мъже.

Българинът е изпил миналата година средно 72 литра, равняващи се на 218 чаши от 0,33 литра.

Според историците пивото се появява в средата на 10-ото хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури. През 1516 г. в Германия е приет Закон за чистотата на бирата, според който за производството ѝ трябва да се използват само вода, ечемик и хмел.

История

Кратката историческа справка показва, че свидетелства за ферментирала зърнена напитка за първи път има при древните шумери преди над 4000 години – рецепта за напитка от ечемичен хляб била записана в песен, посветена не на кого да е, а на богинята на пивоварството Нинкаси.

Само 1000 години по-късно във Вавилон имало вече 20 вида бира.

Египтяните оставяли при мумиите на фараоните съдове с малцово пиво, за да има с какво да се подкрепят по пътя към отвъдното, а по времето на най-големия разцвет на Римската империя бира се леела от граница до граница – перси и келти с еднаква страст пиели пиво между две битки.

Разбира се, бирата по онова време изобщо не приличала на днешната – била доста мътна, гъста, без пяна и подправена с най-различни билки, включително репей, мирта, бъз, лавандула, глухарчета, пирен и какво ли още не.

Правели я от хляб и от малц от различни видове зърно – просо, ориз, ечемик, ръж или пшеница.

Все пак предпочитан бил ечемика поради това, че не бил твърде подходящ за хляб и тази традиция се запазила в по-голямата част от Европа.

Сред любопитните факти за бирата са, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото е обявено за невинно и по отношение на така нареченото бирено коремче, а авторът на книгата „Митът за храната” твърди, че белгийската бира може да помогне в отслабването.

Честит Международен ден на бирата и наздраве!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви