Апелативен съд – Бургас потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на трима мъже, арестувани  по време на полицейска акция на бургаската полиция, при която беше разкрита нива с копени растения в землището на с. Брястовец, община Бургас.

Неделчо Д. е привлечен в качеството на обвиняем

за това, че на 28.07.2021 г. в лек автомобил марка „Мерцедес“, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество коноп /канабис, марихуана/ с неустановено съдържание на тетрахидроканабинол.

На Венцислав Н. и Недретин Х. е повдигнато обвинение

за това, че на същата дата в съучастие в таванско помещение на двуетажна постройка извън регулацията на с.Брястовец, собственост на Недретин Х. и в лек автомобил в близост до постройката държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество – коноп /канабис,марихуана/.

Недретин Х. е обвинен и за това, че в местността „Брястовете“ край с. Брястовец засял и отглеждал високорисково наркотично вещество – 455 броя растения от рода на конопа, засети на два участъка с обща засята площ около 378,9 кв.м. с неустановено към момента тегло на наркотичното вещество и съдържание тетрахидроканабинол.

Тримата обжалват пред Бургаския апелативен съд определението на първата инстанция.

Техните защитници настояват за по-лека мярка за неотклонение. Представителят на държавното обвинение пледира за неоснователност на жалбите и за потвърждаване на постоянния арест.

След като обсъди всички обстоятелства, свързани със законността на постановената по отношение на тримата обвиняеми мярка за неотклонение, Бургаският апелативен съд не намери основание за нейната промяна.

Разследването по делото е в своя начален стадий. От извършените множество действия и събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че задържаните лица са съпричастни към деянията, в извършването на които са обвинени.

Съдът преценява, че опасността от извършване на престъпление е реална и е изведена, както от тежестта на престъпленията, предмет на обвиненията срещу Неделчо Д., Венцислав Н. и Недретин Х., която в случая безспорно е висока,

така и от конкретните данни по делото – вид, количество и качество на наркотичното вещество, организация на дейността, съпричастност на няколко лица и др.

Наличието на постоянни адреси и семейна обвързаност са обстоятелства, които не могат да бъдат разглеждани изолирано от останалите обективни находки по делото, които се отнасят до характера и тежестта на деянията, за които тримата са обвинени, посочват апелативните съдии.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви