Манастирът „Света Богородица“ край бургаския квартал Меден рудник смени своята дългогодишна игуменка с полиция, пише „Телеграф“.

Причината е, че още преди 8 месеца Епархийския съвет към Сливенската митрополия – най-висшият духовен орган в околията, е взел решение ръководството на обителта да бъде поето от бившата журналистка Димитрина Станева, която преди 20 г. се замонаши и прие църковното име Ксения.

Майка Серафима, която ръководеше манастира от създаването му преди 40 години, обаче отказва да сдаде властта.

Изгонена

Заради това бе предприета безпрецедентна и нехарактерна за църквата акция, която ще остане завинаги в историята. Извикана е полиция и свидетели.

В присъствието на архиерейския наместник отец Севастиян са сменени бравите, запечатани са помещенията в манастира и официализирали изваждането на Серафима.

От уважение към достолепната й възраст тя може да остане като монахиня, ако желае, но няма да има досег до финансите и управлението на „Св. Богородица“.

Самата майка Серафима се ожали пред Флагман, че я изгонили от стаята й, където останал Светият кръст. Обясни, че нямала къде да спи, щяла вечерта да остане под открито небе, а според твърденията й можели да я убият. Имала много врагове, които й мислели злото.

Катинар

Отвън изглежда, че „Св. Богородица“ е нефункциониращ от години.

Вътрешният път на манастира е в ужасно състояние, а всички параклиси са заключени с катинар, обрасли в трева и обвити в паяжини. Това се е случило, след като бургаското духовенство е отказало да даде свещи на майка Серафима за манастира.

Самата тя се оправдава, че затворила заради ковид пандемията. Епархийският съвет е взел решение още преди година и половина манастирът да бъде затворен заради лошото му състояние.

Касов апарат

Срещу майка Серафима, която вече е на 89 години, имало и множество смущаващи сигнали. Стигнало се дотам, че от Бургаската епархия да настояват майка Серафима да си закупи касов апарат, за да отчита продадените свещи, защото й нямали никакво доверие.

Никой не знаел и как са оползотворени големите дарения, които са направени след наводнението през 2014 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви