В Египет отвориха загадъчния саркофаг

Египетски учени отвориха гигантския черен саркофаг, открит по-рано този месец при разкопки в Александрия. В него са открили три увредени мумии. Съобщението е на сайта Youm7. Медията цитира изявление на директора по въпросите на паметниците на античността в Египет Мустафа ал-Вазири.

По думите на ал-Вазири, откритите мумии не принадлежат на членове от царско семейство. „Откритите в саркофага мумии нямат никаква връзка с царски родове от периода на Птолемеите или римското владичество. Приемаме засега, че това е така, защото на саркофага липсват съответните надписи“.

Той подчертава, че мумиите са силно повредени от вода, проникнала в саркофага през пукнатина. Сега предстои учените да установят кои са били хората, погребани в черния саркофаг. Преди да бъде изцяло отворен саркофага, специалистите повдигат съвсем малко капака му, за да може отровните газове, ако наистина са се натрупали такива в него, да бъдат безопасно отстранени.

 

Артефактът беше открит в началото на юли, докато строители разкопават основите на сграда в Александрия в Египет.

Саркофагът от черен гранит, с тегло около 25-30 тона, е останал хилядолетия неразпечатан. На същото място на дълбочина около пет метра са открити още няколко артефакта, както и фрагмент от мраморна статуя на мъж, чието лице е силно и очевидно преднамерено повредено.

Съобщенията гласяха, че в района на разкопките може да се намират и други паметници от елинистичния период в историята на Египет. Той е от 332 до 30 г. пр.н.е. Наблизо вече са откривани и други погребения, отнасящи се към IV век пр.н.е.

Загадката, която криеше непокътнатият саркофаг стана повод в много средства за масова информация да се появят маса слухове. В Египет, например, се заговори за „проклятието на фараона“. И за това, че саркофагът е останал толкова дълго недокоснат, защото в него е „заровено нещо зло“.

Страховете се подклаждаха от необичайният черен цвят на артефакта, както и гигантските му размери – дължина от 256 см, 185 см височина и 165 см ширина.

В европейските и американските информационни средства пък се тиражираше предположението, че саркофагът може да принадлежи на самия Александър Македонски, чието погребение така и не е открито до този момент.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви