Сливенският митрополит Йоаникий смени игуменката на манастира „Рождество Богородично“ Серафима.

Всепреподобната монахиня с рождено име Станка Костадинова ще остане в манастира и ще се титулува проигумения. Тя ще продължава да се ползва от всички привилегии, които е имала и до сега. Това уточни архиерейският наместник отец Севастиян.

Той каза още, че причината за смяната е възрастта на игуменката, както и това, че от доста време манастирът стои затворен. Той е спрял да приема миряни след затварянето на обществените сгради по време на пандемията. От тогава до сега там е живяла само майка Серафима.

Желанието на Митрополията е ръководството на светата обител да се поеме от по-млада монахиня. Това е сестра Ксения. Митрополитът разчита на нея да възобнови живота в манастира и да го подготви за отваряне.

Друга причина за смяната е, че преди няколко години сградите там пострадаха от наводнение и е нужен ремонт и подготовка за зимния сезон, когато отново се очакват дъждове.

За сега не е ясно кога манастирът ще започне отново да приема монахини и да посреща гости.

За майка Серафима, която е над 80-годишна и управлява манастира от над 30 години – от създаването на обителта, се говорят противоположни неща от миряните.

Част от тях й се възхищават, защото с пенсията си поддържала манастира. Други твърдят, че се държи лошо и гони посетителите.

Манастир
Игуменката живеела сама там

Манастирът се намира на около 2 км. от квартал „Меден Рудник“.  Легендата гласи, че тук е имало стар средновековен манастир, носещ името „Св. Георги”, който е бил опожарен през ХVІІ – ХVІІІ век. През 90-те години на ХХ век е създаден новият манастир, изграден с дарения на граждани.

На възвишението, където се намира манастирът, се разкрива уникално-красива гледка към целия Бургас.

Комплексът се състои от две църкви и 40 малки параклиса, посветени на различни светци.  Почти всички параклиси са изографисани с ликовете на техните покровители.

Вярва се, че водата, течаща от седемте различни извора в манастира, е лечебна. Патрон на манастира е Светата Майка Дева Мария, най-почитаната светица в православието. Празникът на светата обител се чества на 8 септември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви