Смята се, че на 4 август 1693 г. бенедиктинския монах Дом Периньон създава шампанското.

„Елате бързо, аз пия звездички“, обърнал се Дом Периньон към околните, докато опитвал първата чаша шампанско. Тази фраза е използвана и в първата печатна реклама на пенливо вино, появила се във френските вестници през 1800 г. от производителя на едноименната марка.

Площта, заета с лози в Шампан, е 27,5 хектара. Всеки хектар дава средно 8 хиляди бутилки шампанско годишно.

На мястото на тази провинция имало вътрешно море, част от парижкия басейн. За тези места е характерен тънкият горен слой почва, който покрива мощен пласт варовик с дебелина около 200 м, който отлично регулира влажността на почвата и температурата – денем поема излишъка от слънчевата топлина, а нощем, когато става студено, я отдава. Съчетанието на тези фактори придава неповторима индивидуалност на виното, произвеждано в тези райони.

Първото споменаване за газирано вино датира 1544 г. “Blanquette de Limoux” – е пенливо вино, получено в резултат на ферментацията на гроздова мъст. То се произвежда и до днес и се нарича “селско” вино.

Пиер Периньон се родил през 1638 г. в Сан-Мену и след завършването на иезуитския колеж през 1668 г. бил назначен за управител и главен винопроизводител на абатство Отвилер, където работи до смъртта си през 1715 г.

Той пръв започнал да купажира (да смесва) вина, получени от различни сортове грозде, събрано от различни места, в различно време и организирал производството на бяло вино от черни сортове грозде. В основата на съвременната рецепта за производство на повечето пенливи вина е неговият метод. Така се и нарича виното на Периньон – “Vins de Perignon”.

Дом Периньон (дом е монашеска титла) е пазил в тайна разработените от него начини за производство на пенливи вина и не е оставил след себе си писмени трудове.

Едва в края на 17 век методът за производство на пенливи вина става известен в Шампан и с използването на изобретените в Англия по-масивни бутилки към 1700 г. се ражда първото шампанско пенливо вино.

През 1718 г. каноникът на Доймския събор абат Родино публикувал книга, в която за първи път била описана технологията за създаване на пенливите вина на Шампан.

Името шампанското вино или само шампанско следва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология във фреската провинция Шампан. Най-подходящите сортове за тази технология са  – „Шардоне“,  „Пино ноар“,  „Пино мьоние“ (фр. pinot meunier).

Класическото шампанско вино е бяло.

Дори ако то се произвежда от червения сорт Пино ноар, то може да остане бяло вино, като веднага след изтискването ширата се отделя от джибрите.

Гроздето, предназначено за производство на шампанско, се прибира най-често по-рано, когато съдържанието на захари е по-малко, а нивото на киселините – по-високо.

Шампанското следва да се предлага охладено и да се сервира в специални чаши за шампанско.

И ето нещо любопитно – едно от най-скъпите шампански вина е било купено от саудитски милионер през 2012 г. Той платил 136 000 долара за 6 литрова бутилка на една от най-известните шампански къщи Луи Рьодерер Cristal.

Бутилката е реколта 1990 и се смята за една от трите налични в световен мащаб. Безценната бутилка Cristal е била предназначена за честванията на хилядолетието.

Има и друга история, според която

Дом Периньон не е открил шампанското; че не е бил сляп и че не се е радвал на мехурчетата във виното си.

Хората, открили шампанското, не са се провикнали, че пият звезди, а по-скоро са изпели “God save the King”, защото са били англичани. До всичко това се стига заради една глобална промяна в климата, по-късно заради един британски генерал и накрая заради английски винени експерти, които експериментирали с тихо френско вино от областта Шампан. Но това е друга история…

Как се поднася шампанското?

Шампанското се поднася с температура 6-8°С. Ако има възможност, се охлажда в специален съд, напълнен с вода и лед. Бутилката може да се отваря на масата или като се държи в ръце, макар че най-удобно е това да се прави в самия съд. Отначало се сваля станиола, след което се развива телената оплетка, така нареченото мюзле и едва тогава трябва да се извади тапата или може да се счупи телта, без да сваля станиола.

Все пак трябва да се спазват някои правила:

1. Не си струва преди отварянето бутилката да се обръща и тръска с цел да се изравни температурата на виното: част от него после може да се окаже върху покривката или върху костюмите.

2. За да не се излее шампанското от бутилката, по-добре е тя да се държи под ъгъл около 45°.

3. Не бива да се обръща бутилката срещу хората или към собствените си очи: тапата излита със скорост 13 м/сек. и може да стане причина за сериозни травми.

4. Тапата се придържа с лявата ръка, а с дясната се върти бутилката.

5. По-добре е, ако бутилката не се отваря със силен гърмеж.

В какви чаши се поднася шампанското?

Шампанското се налива в неголеми (около 150 мл) чаши, които могат да бъдат високи и тесни (във Франция ги наричат flute), или ниски и широки (coupe). Първите са за предпочитане, тъй като удължават процеса на отделяне на газа. Чашите се пълнят на два пъти до 3/4 от обема им.

С какво се поднася шампанското?

Шампанското е универсално, то допуска най-разнообразни гастрономически съчетания Смята се за класическо съчетанието на шампанско с хайвер, дивеч, ягоди, праскови, круши. Може да се предложи и с морски деликатеси, риба, птици и бяло месо.

Не би следвало да се поднася с шоколад ишоколадови бонбони, както се прави понякога.

Източник: интернет

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви