Дразнещи черти на новите автомобили

От „изнежените“ брони до старт-стоп системите: някои достижения на автомобилния прогрес не се харесват на всички Хората открай време са склонни да идеализират миналото и да гледат скептично на постижения на прогреса. С това не бива да се прекалява: неоспорим факт е,че днешните автомобили са по-комфортни, по-бързи и по-безопасни от онези преди 20 или 30 години. Но все пак те имат и някои подчертано дразнещи черти.

Ето част от тях.

Автоматичните колани
Още едно изобретение, което несъмнено е спасило множество човешки животи. Но и то си има дразнещи страни. Примерно когато сте паркирали под наклон, и автоматичният механизъм на колана го блокира, за да не можете да го закопчаете. Вероятно е възможна и по-фина настройка, така че механизмът да се задейства само при истинска опасност. Но никой не се е засилил да я постигне.

Затъмнени стъкла
Ултравиолетовият филтър в стъклата е добре дошъл – той поглъща голяма част от енергията на слънчевите лъчи, понижава температурата в купето и предпазва пластмасите по таблото от избледняване или напукване.
Но оптичното затъмняване на стъклата, така че през тях да не се вижда, е нещо съвсем друго. Някои хора държат на него, други се дразнят. Със сигурност се дразнят онези, които карат зад вас и не могат да видят нищо през колата ви. Въпреки това, и въпреки строгите норми за затъмняването в европейските държави, много производители предлагат коли с фабрично потъмнени стъкла.

Процепите между седалката 
Те са своеобразна черна дупка, в която изчезват мобилни телефони, монети, важни бележки и дори, в най-досадните случаи, половин блокче шоколад. Вътре не може да се бръкне с ръка, а и под седалката достъпът е затруднен – особено при съвременните седалки с електрическо регулиране и други усложнения. Прозорливите китайци дори вече продават специални „уреди“ за бъркане между седалките.

Още дразнещи черти

Драскащи се пластмаси
Особено голям проблем при прага на багажника. В 95% от случаите той е пластмасов, и то от неособено устойчива на надраскване пластмаса. По-меко покритие би било вероятно по-практично – но и по-скъпо. А и по-трудно се мие. Някои премиум марки добавят „предпазни“ хромирани лайстни по ръба. С което фактически влошават положението.

Пианолак по таблото
Напоследък стана много модерен, и минава за луксозна „екстра“. Всъщност става дума за доста евтина пластмаса. Която не само заслепява водача, отразявайки слънцето и всякакви светлини, но и е истински магнит за пръстови отпечатъци, прах и всевъзможни други замърсявания.

Изнежените брони
Думата „броня“ ясно подсказва оригиналната функция на този компонент – да брани автомобила при удари. Но в наши дни е точно обратното: броните са онова, което трябва да пазим и за което трябва да треперим. Боядисани в цвета на купето, с всякакви псевдо сплитери и други „динамични“ компоненти, броните днес са толкова деликатни и скъпи за подмяна, че напълно са загубили оригиналния си смисъл.

Нископрофилните гуми
Още една мода, която не е съвсем разбираема. Гумите стават все по-нископрофилни – което несъмнено изглежда добре в Instagram, но по пътища като българските си е чист мазохизъм. Такива гуми возят по-неконфортно, по-застрашени са от дупки и на всичкото отгоре са по-скъпи.

Датчиците за налягането в гумите
И те са полезно изобретение – на теория. Европейският съюз ги превърна в задължително оборудване за новите автомобили. Но някои производители се изхитрят и вместо реални датчици във вентилите на всяка гума, измерват просто оборотите на колелата в движение и по това правят някакви мъгляви заключения за налягането. Впрочем даже датчиците от първия тип твърде често дават „фалшива тревога“. Системата очевидно се нуждае от усъвършенстване. Но никой не се е разбързал да го прави.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви