Ню Йорк ще стане първият голям град в САЩ, който изисква доказателство за ваксинация за хора, посещаващи закрити места като ресторанти, фитнес зали и представления, съгласно план, обявен от кмета Бил де Блазио, информира „Франс прес“.

Това става, докато публични органи и частният бизнес в САЩ засилват изискванията за ваксина, докато страната се бори със силно заразния вариант „Делта“.

„Ако сте ваксинирани… имате ключа, можете да отворите вратата. Но ако не сте ваксинирани, за съжаление няма да можете да участвате в много неща“, подчерта Де Блазио на пресконференция.

С поредното нарастване на заразените с коронавируса в САЩ, Де Блазио уточни, че политиката, наречена „Ключът към Ню Йорк“, ще бъде въведена на 16 август, последвана от преходен период преди влизането в сила месец по-късно.

Няма да има специфичен пропуск, по-скоро жителите просто ще трябва да покажат доказателство за ваксинация, например чрез своята карта за ваксина или предварително съществуващо щатско приложение.

„Време е хората да видят ваксинацията като буквално необходима, за да водят добър и пълноценен и здравословен живот“, настоя Де Блазио.

През последните седмици кметът, както и губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо издадоха разпоредби за затягане на правилата за ваксинация, докато САЩ изпитват затруднения да потиснат варианта „Делта“.

Щатът Ню Йорк ще изиска от всички здравни работници, имащи досег с хора, да се ваксинират от септември, а всички десетки хиляди служители в щата да покажат доказателство за ваксинация или да се подлагат на седмични тестове.

В Ню Йорк, град с повече от 8 млн. жители, 71,8% от възрастните са получили поне една доза ваксина според официалните данни.

Тези стъпки идват, докато САЩ изпитват затруднение с повишаването на ваксинацията, която е в застой в продължение на месеци, въпреки че САЩ имат най-голямото предлагане от всяка страна.

Много профсъюзи и критици на мерките се обявиха против задължителните ваксинации, като се позоваха на аргументи за лична свобода. Но Алиансът за гостоприемство в Ню Йорк приветства съобщението на де Блазио.

Изпълнителният директор Андрю Риги заяви в изявление, че заповедта ще създаде „икономически и оперативни предизвикателства“ за ресторантите, но може да помогне „за да се гарантира, че Ню Йорк не се връща към ограниченията и ще закрие поръчките, които отново биха опустошили малките предприятия, които не все пак се възстанови от пандемията.

„Америка е обезпокоена от хиперзаразния вариант „Делта“, който изпрати националните ежедневни случаи нагоре. В цялата страна болниците са виждали средно повече от 6 200 ежедневни приема на Covid, докато над 300 души умират всеки ден.

Миналата седмица администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че федералните работници ще трябва или да се ваксинират, или да се подложат на редовни тестове, следвайки подобни стъпки от Калифорния и Ню Йорк.

Американските здравни власти миналата седмица възобновиха насоките за напълно ваксинирани хора да носят маски на закрито в райони, считани за високорискови.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви