Най-малко 200 лв. на ден излиза море за двама през август, пише „Телеграф“ след проверка по родните курорти.

Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно.

От 50 до 100 лева струва нощувка за двама в среден клас хотел по Южното Черноморие. По-евтина почивка може да излезе само в стая с хазяи. Харчовете за храна и напитки гълтат минимум още стотачка от семейния бюджет.

Офертите за стаи с хазяи са от 15 до 25 лева за легло. На доста изгодни цени са и апартхотелите в западната зона на Слънчев бряг, която е най-отдалечена от морето. Там стая с две легла струва по 30 лева на вечер, а двустаен апартамент може да се наеме и срещу 50 лева.

Сезон

Този сезон в Бургас се забелязва нова тенденция, която доскоро не беше позната. За разлика от други години, когато туристите старателно избягваха областния център и масово предпочитаха да почиват в курорти като Несебър и Созопол, сега Бургас се превърна в предпочитана дестинация. Семейства от столицата и вътрешността на страната предпочитат да наемат частни апартаменти за нощувки чрез системата Airbnb.

Цената зависи от броя на спалните в жилището и от обзавеждането и варира от 80 до 150 лева на вечер. В момента в морския град е невъзможно да се намери свободен апартамент за повече от 3-4 дни. Всички Airbnb квартири са резервирани и предплатени до края на август.

Нощувка на човек в подобен апартамент започва от 35 лева на нощ и лети нагоре, в зависимост от локацията и лукса. Една идея по-евтини са квартирите в Свети Влас и Черноморец, но и там свободни места трудно се намират. В Созопол също е пренаселено и вече няма места.

Там студио или двустаен апартамент в стария град се дават за 180 лева на вечер. Минимум стотачка на ден на човек излиза почивката по Южното Черноморие. Закуската на плажа или на крак в непретенциозна баничарница излиза около 15-20 лева за четиричленно семейство, или по 3-5 лева на човек.

Обядът, ако се състои от пица или дюнер, струва средно 6-8 лева, но ако се купи от плажно заведение е над 10 лева. Вечеря в ресторант от среден клас излиза от 10 до 20 лева. С десетачка отгоре на човек набъбва сметката, ако се включи и аперитив със салата или халба бира с цаца.

По традиция цените в крайбрежните кръчми в Созопол и Несебър са в пъти по-високи, затова и там скромна вечеря се умножава по две. В Равда и Ахтопол цените по ресторантите са значително по-евтини. В тези курорти можеш да обядваш и вечеряш за не повече от 10-15 лева.

За платените екстри на плажа сметката на четиричленно семейство набъбва средно с по 20-30 лева на ден. Почивката поскъпва с по 10-15 лева дневно и ако се ползва паркинг. Туристите, които са имали късмет да наемат стая в хотел с безплатен паркинг, но държат да отидат на плаж с автомобила си, трябва да отделят и пари на синята зона. В Бургас това удоволствие струва по левче на час, но в Слънчев бряг е по 2 лева на час.

Крайбрежно

В повечето крайбрежни кръчми по южните плажове кафето струва по 4-6 лева. В по-отдалечените заведения ободряващата напитка може да се намери и за 2-2,50 лв. По-евтино е кафето само от автоматите.

Най-евтините блюда в кръчмата са паниран кашкавал и сирене по шопски или омлет, които струват средно от 6 до 8 лева. Най-скъпи са ястията от морски дарове, като първенец по цени е ястие от омар.

Цените за него тръгват от 50 лева за порция. На следващо място в ценоразписа е октопод на плоча и лефер, които може да се поръчат за 30-40 лева в зависимост от грамажа и категорията на заведението.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви