Съвети за добра форма при шофиране

Доктор Марк Портър е много популярно име в автомобилните среди на Великобритания. В продължение на 5 години той е част от екипа на Ford в световния рали-шампионат. Това всъщност е първият тим от WRC, който разполага със собствен лекар. И той играе съществена роля за успехите на отбора, тъй като неговите съвети  правилно хранене и физическа подготовка на пилотите се оказват много ценни.

След напускането на Ford д-р Портър решава да се съсредоточи върху кариерата си на общопрактикуващ лекар. Но вместо да практикува в голям град, той се насочва към провинцията. Докторът си остава фен на автомобилите, като има 5 различни коли в гаража си, като често е канен в различни телевизии, за изкаже експертното си мнение. Ето неговите съвети към шофьорите.

Шофирайте изправени
Първото нещо, което трябва да направи шофьор след влизане в автомобила, е да настрои удобно седалката и волана. Колата може да е карана от някой друг преди това, така че не бива да се правят компромиси с това нещо. Съветът в случая е – противно на това, което сте виждали, ниското седене и излягане назад е всичко друго, но не и правилно. Автомобилните състезатели го показват ясно – те седят с изправен гръб и са близо до волана. А колкото сте по-близо до него, толкова по-добър контрол имате. Освен това, натоварването на гръбнака е много по-малко.

Проверявайте си зрението
Последните проучвания във Великобритания показват, че между 4 млн и 14 млн шофьори управляват автомобилите си, без да виждат достатъчно добре. Тяхното зрение не отговаря на медицинските стандарти, а част от тях не си носят очилата или не си поставят лещи, докато са зад волана. Трябва да сте наясно, че ако сте виждали ясно един знак на пътя на разстояние 20 метра, когато сте били на 18 години, то на 60 години може и да не успеете.

Твърде малко шофьори проверяват редовно зрението си

а решението на някои да карат без очила и лещи е също толкова безотговорно, колкото и да шофират след употреба на алкохол.

Носете удобни обувки
Шофирането с джапанки, чехли или дори с боси крака създава проблеми. Сръчната работа с педалите е много важна за безопасно движение. Затова шофиране трябва да става с удобни обувки, с които можете да натиснете спирачката, когато това се наложи. Избягвайте обувки с по-големи или по-малки номера.

Без алкохол и наркотици
Никой не иска да срещне на пътя си шофьор, който се намира под влиянието на алкохол или наркотици. Някои водачи смятат, че халба бира или чаша вино не ги правят опасни, но това не е точно така. Алкохолът, дори в малки количества, които са допустими според закона, води до забавяне на реакциите, а също така променят и поведението на човека. Разпознаването на опасността се нарушава и човек поема неразумни рискове – като съмнително изпреварване, например. Затова, най-добре изобщо недейте да пиете, когато ви предстои да шофирате.

И още съвети…

Не карайте, ако сте уморени
Изчислено е, че умората при шофьорите е основна причина за 20% от пътно-транспортните произшествия във Великобритания. От тях близо 30% са с фатален изход. Затова, когато сте уморени, не бива да шофирате, тъй като вниманието отслабва, а времето за реакция намалява. Това може да се случи с всеки, особено на дълъг път, така че е добре да се спира за по 15 минути на всеки 2 часа.

Някои групи хора, които са особено уязвими към умора, употребяват лекарства заради медицинското си състояние. Това са болкоуспокояващи, антидепресанти, хапчета за сън и други. С тях също трябва да се внимава, защото понякога се появяват странични действия, които може да бъдат опасни по време на шофиране. Избирайте по-нови медикаменти и избягвайте старите, които не са толкова изчистени

Не шофирайте гладни или жадни
Оптималното хранене и хидратация са жизненоважни в автомобилния спорт, но не оказват голямо внимание върху способностите зад волана на обикновения човек. Все пак, трябва да сте наясно, че дехидратацията, например, може да ви направи по-податливи на умора. Прекаляването с приема на течности също не е добро решение, защото пълният пикочен мехур ще ви разсейва по време на пътуване. Включете малко кофеин в менюто си, особено при нощни пътувания.

Останете спокойни

Този не е от лесните за следване съвети.

Следващият път, когато изпитате агресивно шофиране – да речем, че някой ни засече на пътя, се опитайте да останете спокоен. Поне половината шофьори на пътя правят такива неща. Изпробването на спирачките, рискованото изпреварване, показването на среден пръст или натискането на клаксона само влошават нещата. Представете си, че сте пешеходец – тогава едва ли ще нагрубите някой, само защото е минал пред вас. Така че, няма причина да се държите различно, когато сте на пътя.

Бъдете нащрек
Това, че имаш отлични умения зад волана, не означава, че не трябва да бъдеш непрекъснато нащрек. Опитните шофьори следят за опасности и проблеми, без дори да осъзнават. Това е се е превърнало във втора природа за тях. Игнорирайте телефонните обаждания и получените съобщения, ако телефонът ви не е монтиран на удобно място, като ползването му няма да ви разсее от случващото се на пътя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви