Миладинов
Завърши осми

Европейският вицешампион и български олимпиец Йосиф Миландов, се представи повече от представително за България на Олимпиадата в Пекин.

На финала на 100 метра бътерфлай в олимпийския си дебют завърши осми във финала на 100 метра бътерфлай.

18-годишният българин, който беше най-младият от родните олимпийци в японската столица, даде време от 51.49 секунди във финала.

Това беше първи финал за български плувец при мъжете от форум под петте преплетени кръга и първи за родината ни от Сеул 1988 година, когато Таня Богомилова печели олимпийската титла на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева е втора на 100 метра бруст и трета на 200 метра бруст.

Олимпийската титла с нов световен рекорд от 49.45 секунди спечели американецът Каелъб Дресел, за когото това беше втора индивидуална титла в Токио след златото на 100 метра свободен стил.

Европейският шампион и олимпийски на 200 метра бътерфлай Крищоф Милак (Унгария) от Токио 2020 спечели сребърния медал с нов европейски рекорд от 49.68 секунди. Третият и от полуфиналите Ное Понти (Швейцария) заслужи бронза с 50.74 секунди.

Въпреки че не успя да повтори националния си рекорд от 50.93 секунди и плуването си от полуфиналите от 51.06 секунди, Миладинов заслужава поздравления за представянето си в Токио след тежкия сезон, изпълнен с много състезания и други премеждия. Младият българин показа, че когато мечтаеш и работиш здраво, нещата се получават.

„Радвам се, че направих този финал, но очаквах малко повече в него. Осъзнавам какво постигнах. Щастлив съм, но има някаква част разочарование, че не успях да си подобря времето.

Не ми е последно състезание, така че се надявам да го направя някой друг път“, каза Миладинов секунди след излизането си от басейна.

„Единственото, от което съм разочарован, е, че не можах да си направя времето – 50.90. Това ми беше единствента цел. Няма значение, че съм осми.

За мен беше по-важно да си направя времето. Физически на края много се изморих, едва си изкарвах ръцете от водата. По принцип си починах доста добре вчера, но не знам какво стана“, продължи българинът.

„Бях много мотивиран, психически бях супер, но не знам защо така се получи. Не мисля, че е толкова до опит, просто физически ми се отдаде по-трудно този път. Забавлявах се в началото на дистанцията, после към края ми стана малко по-тежичко.

На края на първите 50 започнах да усещам физически, че нещо не е както трябва и накрая си показа с времето. Не мисля, че това, че съм по-млад, е проблем. Дори смятам, че по-бързо възстановявам“, каза още той.

„Искам да благодаря на всички, че от България имам такава огромна подкрепа. Не го очаквах. Може би някои хора са очаквали повече от мен и затова искам да им се извиня, че не успях да постигна повече. Явно физически не бях добре днес. Надявам се другият път да се представя по-добре“, каза пловдивчанинът.

Миладинов се готви в Швейцария, а именно швейцарецът Ное Понти се нареди трети с 50.74 секунди.

„Плуването в Швейцария е много развито. Мисля, че се вижда с резултатите. Не случайно това момче стана трети с 50.7. Надявах се и аз да плувам около това време, но не успях“, заяви той.

2021 година безспорно е най-успешната в кариерата на Йосиф Миладинов. През май той спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже в Будапеща с нов национален рекорд от 50.93 секунди – това беше и историческо първо отличие на български плувец при мъжете на 50-метров басейн на континентален форум. По-рано през- юли 18-годишният пловдивчанин се окичи с два златни медала на Европейското първенство за юноши в Рим – на 50 и 100 метра бътерфлай.

Когато говорим за представянето на българските плувци в Токио, не трябва да пропускаме и останалата част от отбора. Любомир Епитропов също направи изключително силен дебют на олимпийски игри и се класира за полуфинал на 200 метра бруст, подобрявайки собствения си национален рекорд и ставайки първият българин под 2:10 минути в дисциплината.

Антъни Иванов този път не успя да реализира потенциала си, но неведнъж през годините е показвал, че притежава сериозни качества – през май месец той завърши четвърти на 200 метра бътерфлай на Европейското първенство в Будапеща, оставайки на стотни от медала, финалист е от световни първенства. Отличията от големи форуми при юношите в предишните години също не трябва да се забравят.

Калоян Левтеров също показа завиден потенциал, а бронзовият евромедал при юношите на 200 метра гръб беше само началото от неговия път към успешна кариера.

Диана Петкова беше единствената ни представителка при дамите в плувния турнир на олимпийските игри. Тя също не направи най-добрите си плувания в японската столица, но показа амбиция за по-силно участие на следващите игри.

И нека не забравяме, че и петимата ни участници в плувния турнир бяха дебютанти на форум под петте преплетени кръга, млади са и дават надежда на България да мечтае за още по-силно представяне и още по-голям отбор в Париж. Петимата ни олимпийци не са единствените родни плувци с шанс да гонят участие във френската столица след три години. Йордан Янчев, Габриела Георгиева, Калоян Братанов и младите надежди, които ни представяха на Европейското първенство за юноши в Рим, са талантливи и със сигурност ще има с какво да ни зарадват в бъдеще.

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви