Добър ден!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в събота 31.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,00ч. и ще залезе в 20.31ч. Температурата ще бъде между 23 и 30 градуса. Ще бъде слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 9,5 м/сек.

Късметче за деня

Истинската вяра означава любов към всичко живо.

Кордовский

Събитията на този ден

431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III.

904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун.

1009 г. – Папа Сергий IV става 142-ри папа.

1498 г. – По време на третата експедиция, до Западното полукълбо, Христофор Колумб става първият европеец, който открива остров Тринидад.

1547 г. – Анри II става крал на Франция.

1741 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл VII нахлува с войска в Горна Австрия и Бохемия.

1790 г. – Издаден е първият американски патент – за производство на калиев карбонат.

1825 г. – Ханс Кристиан Оерстед открива алуминия.

1877 г. – Руско-турска война (1877-1878): В Битката при Стара Загора войските на Сюлейман паша превземат и опожаряват Стара Загора.

1891 г. – Състои се първа аудиенция на Стефан Стамболов при султан Абдул Хамид II.

1893 г. – Проведени са избори за 7 Народно събрание, спечелени от Народнолибералната партия на Стефан Стамболов.

1919 г. – В Германия е приета Ваймарската конституция, според която страната става република и Райхстага се премества във Ваймар.

1932 г. – Нацистката партия печели повече от 38% от гласовете на парламентарните избори в Германия.

1936 г. – МОК решава следващите летни олимпийски игри да се проведат през 1940 г. в Токио, което не случва поради войните.

1938 г. – Царство България, Гърция, Турция, Югославия и Румъния подписват пакт за неагресия.

1941 г. – Холокост: По заповед на Адолф Хитлер, нацисткия райхсмаршал Херман Гьоринг издава писмена директива на генерала от СС Райнхард Хайдрих за изготвянето на „общ план за административните материали и финансовите разходи, необходими за желаното окончателно решение на Еврейския въпрос.“

1954 г. – Италианска експедиция, водена от Ардито Десио покорява за първи път връх К2 в Хималаите.

1961 г. – Създава се външнозастрахователно дружество „Булстрад“ – първото акционерно дружество в България.

1964 г. – Програма Рейнджър: Американската лунна сонда Рейнджър 7 предава първите близки снимки на Луната, които са 1000 пъти по-ясни от тези на земните телескопи.

1969 г. – С посещението на папа Павел VI в Уганда е осъществена първата папска визита в Африка.

1971 г. – Програма Аполо: Астронавтите от Аполо 15 за пръв път използват ръчно управляемо превозно средство, наречено Лунар Роувър, за придвижване по повърхността на Луната.

1979 г. – Министерският съвет на Народна република България излиза с разпореждане за организирането и провеждането на международната детска асамблея „Знаме на мира“ в София и за изграждане на монумента „Знаме на мира“.

1991 г. – Президентите на САЩ и СССР Джордж Буш и Михаил Горбачов подписват договора СТАРТ за съкращаване на ядрените арсенали.

1997 г. – Приет е настоящият герб на България, изработен по проект на Николай Гогов и Георги Чапкънов, в който има 3 лъва и 4 корони.

2006 г. – Фидел Кастро обявява, че предава временно властта в Куба на брат си Раул Кастро по здравословни причини.

Рожден ден

1527 г. – Максимилиан II, император на Свещената Римска империя († 1576 г.)

1640 г. – Михал Корибут, крал на Полша и велик княз на Литва († 1673 г.)

1816 г. – Мария-Тереза Австрийска, кралица на Двете Сицилии († 1867 г.)

1889 г. – Франс Мазарел, белгийски художник († 1972 г.)

1891 г. – Иван Кавалджиев, български народен музикант († 1959 г.)

1898 г. – Олга Андровска, руска артистка († 1975 г.)

1901 г. – Жан Дюбюфе, френски художник и скулптор († 1985 г.)

1906 г. – Веселин Стайков, български художник († 1970 г.)

1914 г. – Камен Калчев, български писател и общественик († 1988 г.)

1914 г. – Луи дьо Фюнес, френски актьор и комик († 1983 г.)

1918 г. – Ханк Джоунс, американски джаз пианист и композитор († 2010 г.)

1927 г. – Константин Григориев, български режисьор и сценарист († 2020 г.)

1938 г. – Веселина Геринска, български режисьор

1939 г. – Сюзън Фланъри, американска актриса

1940 г. – Иван Ничев, български режисьор

1944 г. – Джералдин Чаплин, американска актриса

1945 г. – Маргарит Николов, български режисьор

1948 г. – Велко Кънев, български актьор († 2011 г.)

1956 г. – Майкъл Бийн, американски актьор

1962 г. – Уесли Снайпс, американски актьор

1963 г. – Фатбой Слим, английски музикант

1964 г. – Си Си Кеч, холандско-германска поп певица

1965 г. – Джоан Роулинг, британска писателка (Хари Потър)

1966 г. – Дийн Кейн, американски актьор

1966 г. – Иван Цонов, български състезател по борба

1969 г. – Антонио Конте, италиански футболист и треньор

1974 г. – Мариус Неделку, румънски поп певец и композитор

1976 г. – Пауло Уанчоп, костарикански футболист

1976 г. – Цветелина, българска попфолк певица

1979 г. – Карлос Марчена, испански футболист

1981 г. – М. Шадоус, американски певец

1982 г. – Анабел Медина Гаригес, испанска тенисистка

1987 г. – Британи Бърнс, австралийска актриса

1987 г. – Майкъл Брадли, американски футболист

1989 г. – Виктория Азаренка, беларуска професионална тенисистка

Празник

На 31 юли православната църква почита паметта на Св. Евдоким, роден в Кападокия (Мала Азия) в благочестивото семейство на Василий и Евдокия.

На 31 юли празнуват Евдоким, Евдокия.

По времето на цар Теофил, Евдокий бил млад офицер във войската. Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Но по Божия промисъл св. Евдоким починал млад – на 33 години.

Мощите му се оказали целебни. По-късно те били пренесени в Цариград и поставени в новата църква “Св. Богородица”, построена от неговите родители.

При гроба на св. Евдоким се извършвали всякакви чудеса. Самата пръст взета от гроба му изцелявала болни.

На този ден започват богородичните пости. Те продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

На този ден се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Хороскоп

Овен
Днес за Вашия любим човек няма да бъде лесно да се настрои по Вашия ритъм. Затова от време на време той ще върши непредсказуеми и неразбираеми постъпки, които много лесно могат да Ви подразнят и да Ви изкарат от релси.

Не се поддавайте на провокациите на това черно чувство и не го следвайте. Проявете търпимост.

Телец

Днес сте се събудили, погледнали сте се в огледалото и сте помислили, че не би било зле нещо да се промени. И сами знаете, че е по силите Ви, да направите това. Ако нещата опират до козметични процедури, разлистете брошури на тази тема, и се посъветвайте с приятели.

Ако имате желание да минете на диета, помнете, че е много по-лесно да понесете ограниченията, ако някой друг Ви прави компания. Ами ако редом с Вас е човек, когото искате да се запознаете по-от близо?

Предложете да се присъедини към Вас, заедно изработете стратегия и действайте. Съревнователния дух ще направи това още по-интересно!

Близнаци

Крайният резултат от Вашите планове и усилия изцяло и напълно ще зависи от отношението Ви към собствените усилия , и от това, как общувате с другите хора.

В края на крайщата какъв е смисъла на успеха, ако се отдалечавате от близките си и се побърквате от стрес, опитвайки се да постигнете този успех?

В даден момент емоциите се нажежават: отчетете това, когато решите, какъв ще бъде по-натаъшния Ви план за действие. И особено важно е да помислите, когато решите да критикувате някого.

Рак

Трябва да изучите в детайли всички най-потайни ъгълчета на градината на своята душа. Този ден е безкрайно подходящ, за да проверите как стоят нещата във Вашия вътрешен свят. Спрете край езерцето, което се нарича „Отношения”.

И какво виждате там? Малки попови лъжички? Мътна вода? Собственото си отражение? Разходете се по полето на Амбициите, а след това си отдъхнете в сянката на дървото, наричано Удовлетворение.

Лъв

Финансовите проблеми могат да се появяват и да изчезват, но днес Вие навлизате в такава фаза, когато поведението Ви по паричните въпроси ще се окаже под контрола на хора, които имат влияние над Вас.

Напомнете им, че сте в състояние самостоятелно да се справяте със своите задачи, а след това потвърдете думите си с действия. Спомнете си, как в последно време сте хвърляли прах в очите, и се постарайте да стоите по-на страна от този хлъзгав път. Покажете, че наистина умеете да боравите разумно със своите пари.

Дева

Изглежда в светския календар се отбелязват повече събития, отколкото наистина сте в състояние да посетите. Е, ако се окаже, че не сте особено пестеливи по отношение на времето, което всъщност е свойствено за Вас…

При това не се опитвайте да надскочите себе си. Различни покани ще Ви засипват през целия ден, и на практика ще се наложи да отделите няколко часа за най-интригуващите.

Везни

Не е задължително постоянно да полагате усилия, за да може всичко в живота Ви да се подрежда добре. Затова ако искате да задълбочите личните си отношения или да разширите деловите, не е задължително ежесекундно да работите, без нито са миг да не скръствате ръце.

Днес е много важно да установите равновесие между необходимостта и по-нататък да полагате усилия , и необходимостта да почивате. Не е нужно да работите и в обедната почивка, защото няма нищо, което да не бъде отложено поне за известно време.

Скорпион

Днес ще бъдете заети със своите работни въпроси Сега е много интересно време. От една страна трябва да поемете голяма отговорност, а от друга – такава ситуация Ви устройва.

Стремете се да получите нов опит и знания от хора, които са се утвърдили като добри специалисти във Вашата област. Възможна е голяма печалба от лотарията. В романтично отношение ще възникнат нови увлечения.

Стрелец

Днес неочаквано ще Ви се обясни в любов Ваш приятел от противоположния пол. И макат че е съвсем на ясно, че едва ли ще му обърнете внимание и едва ли ще го обикнете не като човек, а като любим човек , много трудно ще Ви бъде, да му кажете „не”.

Козирог

Денят ще бъде много плодотворен, ако предварително си направите план за действие и се придържате към него. Успехът Ви ще бъде най-голям, ако дори при неблагоприятни условия постъпвате според своите виждания, без да взимате под вниманиое нито уговорките, нито заплахите.

Разчитайте на себе си, защото дори и да Ви откажат помощ, ще съумеете да се справите самстоятелно с трудностите. Възможни са разногласия с любимия човек. Отложете решаването на сериозните въпроси.

Водолей

Това е съвършено очевидно, но може да се повтори още веднъж: над отношенията трябва да се работи. Възможно е и да го знаете , но едни от най-важните за Вас отношения, са изгубили равновесие.

Насочете вниманието си към онзи човек, който смятате, че не Ви дава онова, от което се нуждаете. Вместо да давате и взимате, в последно време само давате, дайте си сметка, че и Вие сте заслужили някакви усилия от страна на този човек. Не му поставяйте ултиматуми – просто почакайте и вижте, ще поеме ли топката, след като Вие я пуснете….

Би трябвало да се съсредоточите и върху семейните работи, тъй като днес от помощ се нуждаят най-близките Ви хора.Само че не проявявайте прекомерен ентусиазъм, а напраете само онова, за което Ви помолят.

Риби

Най-добре е днешния ден да прекарате в компанията на добри приятели. След време ще Ви е приятно да си спомняте за това. Още повече че поведението на Вашия любим човек днес няма да бъде толкова логично , колкото би Ви се искало и едва ли ще се впише в представата Ви за това, как трябва да се държи идеалния представител на противоположния пол.

Отдайте се на емоцията и всичко ще бъде наред.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Красива мистерия
Какво се случва м загадъчен манастир

Красива мистерия

Автор: Луиз Пени

Манастир „Сен Жилбер“ се намира сред горите на Квебек и е обитаван от двайсет и четирима монаси, които не допускат посетители. Докато един ден не стават с един по-малко. Тогава вратите се отварят за инспектор Гамаш и сега на него се пада да разбере кой от привидно сплотените монаси, надарени с таланта да пеят, е имал мотив да убие…

В този уединен манастир се сливаха естественото и ръкотворното. Покой и гняв, тишина и песни. Гилбертинците и Инквизицията.

Манастир Saint-Gilbert-Entre-les-Loups – свети Гилберт сред вълците. Свят, изтъкан от противоположности, където монаси с черни роби и бели качулки бродят из притихналите коридори на скрития насред гората храм. И пеят грегориански псалми. Свят, който ревниво съхранява красивата мистерия на музиката и държи портите си здраво залостени. Поне до деня, когато хармонията е нарушена. Изгубили спокойствието си, монасите са принудени да отворят вратите, за да влязат шепа живи и да си тръгне един мъртвец.

Главен инспектор Гамаш и хората му са допуснати в манастира, за да разследват мистериозната смърт на един от монасите. И докато Гамаш се чуди каква е връзката между убийството и божествената музика, той лека-полека започва да забелязва пукнатините около себе си. В привидно здравите основи на манастира. В малката разединена общност между стените му. В собственото си обкръжение. Ще успее ли обаче да разпознае „монаха сред вълците”, преди музиката да е заглъхнала?

Виц

Майка на плажа:

– Ваньо! Не влизай в дълбокото да не те хване някой гърч!

Друга майка наблизо:

– Мишо, не влизай на дълбокото маме! Пълно е с гърчове!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви