В Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли, стартира информационна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Тя е по инициатива на Местната комисия за борба с трафика на хора и подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Чрез специално създадения за кампанията клип „Трафикът на хора съществува”, който е достъпен на: https://youtu.be/U6js8Fjlsvo и Instagram: https://www.instagram.com/p/CR6sDbvsFTh/?utm_medium=copy_link, ще бъде насочено вниманието на рисковите групи към методите за въвличане в трафик, разпознаване и подпомагане на жертвите на сексуална експлоатация.

Видеото е реализирано в партньорство с Артьом Анатолиевич – Arti и Сдружение „Младежи говорят” и ще бъде разпространено сред младите хора в цялата страна чрез социалните мрежи, които най-често използват.

Основна цел е да бъде достигнат максимален брой младежи, предупреждавайки ги как в някои “безобидни” ситуации се крие истински риск от въвличане в сексуална експлоатация.

Инициативата на Местната комисия е част от Националната кампания за превенция на трафик на хора с фокус върху сексуалната експлоатация – “Blind Betting”, която се провежда от Националната комисия за борба с трафика на хора и ГДБОП.

Всеки може да стане жертва на трафик на хора! Как да разпознаеш опасните капани за трафик с цел сексуална експлоатация?

Нито един от тези признаци не гарантира, че си в капана на сексуалната експлоатация, но ако някой използва повече от един от описаните елементи, сигнализирай за потенциален риск:

Засипва ли те с нереалистични обещания за посветло бъдеще?

Предлага ли ти работа в модни агенции, клубове, ресторанти, хотели или другаде, с нереалистично високо заплащане?

Иска ли твои провокативни снимки или клипове?

Предлага ли ти пътувания в чужбина или в друго населено място без дори да се познавате от дълго време?

Реагира ли агресивно, когато не правиш това, което иска?

Иска ли твоя лична информация и данни?

Настоява ли близките ти да не бъдат информирани за отношенията и бъдещите ви планове?

Обещава или ти прави скъпи и луксозни подаръци?

Избягва ли да споделя лична информация за себе си?

Не ти споделя произхода на финансите си и къде живее?

Избягва ли да те запознае с негови приятели и роднини?

Научи повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора“ на интернет страниците на Националната комисия:  www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви