Най-голямата парламентарната група – на „Има такъв народ“, в последния момент смени кандидата си за премиер. Минути преди уречения час в президентството влязоха четирима представители на партията, като между тях не е очакваният претендент – юристът Петър Илиев.

Депутатът Пламен Николов, доктор по философия на правото, политиката и икономиката получи мандата.

Той получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет и разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, които да бъдат представени на държавния глава, а след това да минат одобрение от Народното събрание.

„За мен е изключителна чест и отговорност да получа този мандат от вас”, каза Николов, докато взимаше папката от Радев.

Николов е роден през 1977 г. в Горна Оряховица. Учил е в хуманитарната гимназия „Йоан Екзарх Български” в Шумен с профил „История и археология”. Образованието си продължава в СУ „Св. Климент Охридски”, където завършва магистратура по Философия на науката. Специализира в Австрия със стипендия от „Ернст Мах” в университет в Клагенфурт.

Пламен Николов има над 15 годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Владее три чужди езика – руски, немски и английски.

Преди да стане народен представител от групата на „Има такъв народ” е оглавявал офиса за Европа, Азия и Африка на голямата американска компания за плувни стоки ФИНИС. Работил е с големи клиенти като „Амазон”, „ Интерспорт”, ЕМАГ, Спортни федерации и Олимпийски национални комитети.

Публични регистри показват, че Николов е бил собственик на фирмата Енерга ООД. Фирмата се занимава с управление и изготвяне на маркетингови, инвестиционни, рекламни и инфраструктурни проекти, както и с пазарни и маркетингови проучвания. Фирмата подготвя и стратегии и планове за развитие и дава управленски консултации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви