Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в петък 30 .07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,59ч. и ще залезе в 20.32ч. Температурата ще бъде между 22 и 31 градуса. Ще бъде слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 8,4 м/сек.

Късметче за деня

Парите са основен източник на благосъстояние за духовно банкрутиралите.

/Stive Pavlina/

Събитията на този ден

1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация.

1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско законодателно събрание.

1629 г. – При земетресение в Неапол, Италия загиват 10 000 души.

1729 г. – Основан е Балтимор в щата Мериленд.

1792 г. – Френският национален химн Марсилезата е изпят за първи път в Париж.

1811 г. – Водачът на Мексиканската националноосвободителна война отец Мигел Идалго и Костиля е екзекутиран от испанците в Чиуауа, Мексико.

1868 г. – Българските земи под османско владичество: Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е разбита от османски редовни войски на връх Бузлуджа.

1877 г. – Руско-турска война (1877–1878): По време на обсадата на Плевен корпусът на генерал-лейтенант Николай Криденер осъществява втората атака срещу града.

1878 г. – Започва издаването на журнални постановления на руския императорски комисар, които признават правото на мюсюлманските бежанци да се завърнат невъоръжени и да възстановят собствеността си след Руско-турската война.

1898 г. – В американското списание Сайнтифик Американ е отпечатана първата реклама на автомобил.

1913 г. – Румъния, Сърбия, Гърция и Черна гора подписват съюзен договор, насочен срещу Царство България.

1913 г. – Бежански въпрос: 15 Обикновено народно събрание отпуска 500 000 лв. за подпомагане на бежанците.

1930 г. – В Монтевидео националният отбор по футбол на Уругвай спечелва Световното първенство по футбол, като побеждава националния отбор по футбол на Аржентина с 4:2.

1932 г. – В Лос Анджелис се откриват Десетите олимпийски игри.

1939 г. – Състои се официалното откриване на плавателния канал Албер в Североизточна Белгия.

1945 г. – Втората световна война: Американският крайцер Индианаполис е потопен от японска подводница, след като успешно е доставил на местоназначението им важни части за атомната бомба Малчугана, хвърлена след седмица над Хирошима.

1960 г. – С поредица актове в продължение на 15 дни Народна република България признава независимостта на Република Дахомей, Нигер, Бряг на слоновата кост, Горна Волта, Централната африканска република и Габон.

1966 г. – националният отбор по футбол на Англия спечелва Световното първенство по футбол, като побеждава на финала националния отбор по футбол на ФРГ с 4:2 след продължения.

1971 г. – Програма Аполо: Американският космически кораб Аполо 15 каца на Луната.

1973 г. – Фармацевтичната компания Дистилърс, която произвежда медикамента талидомид във Великобритания, се съгласява да изплати над 20 милиона лири компенсация на родените с дефекти деца.

1980 г. – Провъзгласена е независимостта на Вануату.

1997 г. – 38 Народно събрание гласува да се разсекретят досиетата на Държавна сигурност, създадена е Комисия по досиетата, оглавявана от министър Богомил Бонев.

2006 г. – Открит е българският сайт за видеосподеляне Vbox7.

Рожден ден

1511 г. – Джорджо Вазари, италиански художник и архитект († 1574 г.)

1818 г. – Емили Бронте, британска романистка († 1849 г.)

1863 г. – Хенри Форд, американски индустриалец, основател на автомобилна компания († 1947 г.)

1889 г. – Владимир Зворикин, руско-американски изобретател, създател на кинескопа († 1982 г.)

1893 г. – Фатима Джина, сестра на Мохамед Али Джина, майка на нацията на Пакистан († 1967 г.)

1919 г. – Александър Вутимски, български поет и есеист († 1943 г.)

1936 г. – Бъди Гай, американски музикант

1939 г. – Питър Богданович, американски режисьор

1941 г. – Банко Банков, български актьор († 2007 г.)

1941 г. – Пол Анка, канадски певец и композитор

1945 г. – Леонид Якубович, руски актьор

1947 г. – Арнолд Шварценегер, американски актьор, политик и културист от австрийски произход

1948 г. – Жан Рено, френски актьор от марокански произход

1948 г. – Юлия Ценова, българска пианистка, композитор и педагог († 2010 г.)

1956 г. – Лаура Сапата, мексиканска актриса

1956 г. – Радослав Здравков, български футболист и треньор

1956 г. – Уилям Орбит, британски музикант

1957 г. – Рени Стоянова, българска писателка

1958 г. – Кейт Буш, английска певица

1961 г. – Лорънс Фишбърн, американски актьор

1963 г. – Лиса Кудроу, американска актриса

1964 г. – Юрген Клинсман, германски футболист

1966 г. – Милен Цветков, български журналист († 2020 г.)

1968 г. – Роберт Коженьовски, полски атлет

1969 г. – Саймън Бейкър, австралийски актьор

1971 г. – Том Грийн, канадски актьор

1974 г. – Радостин Кишишев, български футболист

1974 г. – Хилари Суонк, американска актриса

1977 г. – Юрген Патока, австрийски футболист

1983 г. – Петя Неделчева, българска бадминтонистка

1998 г. – Гери-Никол, българска певица

Празник

На 30 юли отбелязваме Международния ден на приятелството.

Международният ден на приятелството дълги години се е отбелязвал на различни дати. Но още през 1958 г. има данни за избирането на 30 юли. Официално обаче това става през 2011 г., когато е обявен за Международен ден на приятелството от ООН.

Хороскоп

Овен

Не трябва да се безпокоите от някои проблеми, свързани със здравето, които в последно време са Ви безпокоили, защото много скоро всичко ще отзвучи.

Може да помислите, че това е станало, защото в последно време сте били много заети и не сте имали никаква възможностда пътувате, но всъщност причината не е в това.

Просто е дошло време да оздравеете. Ако искате, може да се посъветвате с лекар, за да бъдете по-спокойни.

Телец

Понякога най-доброто нещо, което може да направите е, да не правите нищо, особено когато се отнася за любовта. Ако сте зашеметени от вниманието, което някой Ви оказва, постарайте се , да не го показвате. Ако нещата върват нататък, даже си дайте вид, че нищо не Ви е направило впечатление.

Сега не е време да ускорявате събитията. Особено не трябва да форсирате развитието на нови отношения. Не правете грешния извод, че трябва да поощрите този човек или да го зарадвате с положителен отклик. Позволете му известно време да се повари в собствен сос.

Близнаци

Дали има някой, който , както Вас, да умее да изпита удоволствие , независимо дали е сам или в компания? Само че в дадения момент сте настроени да изпускате само положителни флуиди, с което не можете да не привлечете към себе си изключително много хора.

Всичко може да завърши с това, че до Вас да се приближи някой, който може да Ви стане повече от приятел. Не пропускайте този човек: необичаен, дружелюбен и съвършено не приличащ на хората , с които сте свикнали да общувате

Рак

На прага Ви стои драма и настойчиво чука, искайки да я пуснете. За щастие, отдавна сте разбрали, че не сте длъжни да отваряте вратата, ако не желаете да направите това. Ако всичко това започва да напомня традиция, замислете се, как да станете недостъпни за участие в подобни сцени.

Помнете: Вие сте мобилни и можете да се придвижвате. Не позволявайте чуждите конфликти да Ви парализират, или да ограничават свободното Ви придвижване. Дайте си възможност да изследвате нови територии.

Лъв

Чак до вечерта ще се запази риска да се забъркате в обкръжаващата Ви обстановка и да приемете фикс-идеите за действителност. Това не е най-подходящото време за търсене на надеждни съюзници, партньори и съмишленици.

Ако сте родени през средата на август, вероятността за заблуда и самозаблуда за Вас е много голяма. Играта на въображението си е по-добре да използвате в работа с творчески характер.

При изпълнение на всякаква задача е за предпочитане, да търсите нетривиално решение, а и способност да спазвате индивидуален график. Всички официални дейности е добре да отложите за следващия ден.

Дева

Трябва да сте по-внимателни, тъй като денят не е особено благоприятен за представителите на Вашия знак. Има риск за значителни загуби, за каквито в момента не сте готови.

Важно е да разчитате само на себе си, тъй като дори хората, които имат изключително желание да са Ви в помощ, може да Ви направят мечешка услуга.

Много е важно да бъдете търпеливи с близките си, като не само да намерите общ език с тях, а и да се постараете да избегнете разправиите, а ако се постараете, това е напълно възможно. Не е желателно да обсъждате дългосрочни планове, особено пък ако се отнасят за финанси.

Везни

Ако любовта за Вас е нещо от далечното бъдеще или минало, заемете се със себе си. Само че трябва да помните, че има опасност да отидете твърде далече.

Втората Ви половинка ще бъде лишена от достатъчно внимание, а колегите може да изпитат професионална ревност. Изключително внимателната и търпелива трудова дейност ще даде очакваните плодове.

Звездите казват, че Ви се препоръчва да спазвате лека диете, богата на плодове и зеленчуци. Неочаквана среща може да прерасне в буен роман. Не бъдете наивани: навсякъде Ви очакват подводни камъни.

Скорпион

Ако нямате повече сили за да търпите недостатъцоте на своя любим човек( а днес те ще бъдат като на длан ), не си заслужава да взимате прибързано решение и да си тръгнете, събаряйки всички мостове зад себе си, без да помислите достатъчно.

По-добре само за секунда си представете живота си без този човек. И ръководейки се от своето усещане, вземете решение как да се държите по- нататък.

Стрелец

През този ден не трябва да пропагандирате ярките си нови идеи (ако , разбира се, ги имате). Нека те да преминат неголям инкубационен период, тъй като им е необходимо известно време да съзреят и да улегнат.

Прекарайте този ден така, както Ви се иска, но не се отдалечавайте прекалено от мястото на своя дом.

Опитите Ви да се заемете със скучна рутинна работа, могат да предизвикат у Вас раздразнение. Намерете време за изпълнение на несложни семейни ритуали, както и за общуване с приятели от детството и с роднини.

Козирог

Денят е свързан с изненади. Вероятно е непланувано посрещане на гости. Имайте предвид, че неканените посетители ще остант дълго време, така че бъдете готови да се постесните и да се примирите с някои неудобства. Доста поводи за радост ще имат Козирозите, ценящи семейните връзки.

Ще ги зарадват новини, отнасящи се до родителите и до по-възрастното поколение. Романтична среща ще остави у Вас изключително благоприятно впечатление.

Водолей

Нещо е на път да се случи, и Вие отлично знаете това. Възможно е, да е крайно време, за да определите среща на човека, по който от доста отдавна въздишате и да си изясните, дали и двамата сте готови, да изведете отношенията си на ново ниво. Последното, направено от Вас предложение е напълно възможно да бъде прието.

Или да е била получена и одобрена Вашата кандидатура…. Убедете се, че сте готови за голяма изненада в живота си. Не поемайте твърде много задължения, тъй като много скоро няма да сте господари на собственото си време….

Риби

Денят е свързан с приятни семейни събития, а е възможно и получаването на добри новини от далечни роднини.

Наистина, Рибите-родители може и да се пообезпокоят, тъй като има вероятност за децата им неочаквано да възникнат трудности. Запазете миролюбиво настроение и вярвайте в своите потомци: с много от проблемите те ще се справят сами.

Днес може да поглезите себе си, а денят обещава изпълнението на някакви отдавнашни желания. Само при общуването с малко познати хора трябва да сте изключително предпазливи – има риск да кажете излишни неща и с това да си навлечете гнева на другите.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

 Убийство

Майсторски разказана от Ахмед Юмит, неговата история хвърля светлина върху миналото и настоящето на Турция, докато читателят се потапя в криминалната интрига с напълно неочакван край.Убийство в Новогодишната нощ

Автор: Ахмед Юмит

Труп на красив мъж е открит в затънтените улици на истанбулския квартал „Тарлабашъ“. Убийството е извършено с нож навръх Нова година, а жертвата е противоречива личност с богато криминално минало.

Главен комисар Невзат, неговият помощник Али и криминоложката Зейнеб се впускат в напрегнато разследване в центъра на Истанбул. Там те се сблъскват с мафиотски вражди, с омраза и гняв, но и със страстни любови, които ще усложнят издирването на извършителя.

Наемен убиец ли е хвърлил ножа и кой стои зад него – хазартен бос или застаряващата хубавица Жале? А може би поръчителят е иначе благодетелната Назлъ, която се грижи за бездомните деца в културния си център?

Много са въпросите, които чакат отговор на фона на тъжната история на Бейоглу. Най-красивият някога район на Истанбул е превърнат в градина на Злото, в тържище на човешка плът, в леговище на престъпници.

Виц

– По лицето ми роса, аз при тебе идвам боса!

– Даже не искам да знам от къде пълзиш по тревата в 4 сутринта и къде си си загубила обувките!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви