Предстоящ акцент в програмата на Държавна опера – Бургас, в партньортво с Община Приморско, е тридневният фестивал „Опера на светилището“.

Сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъдат представени едни от емблематичните оперни заглавия: Вердиевите „Набуко“ /6 август/ и „Трубадур“ /7 август/ и белакнтовият шедьовър на Винченцо Белини „Норма“ /8 август/.

Началото на фестивала, който трябваше да се проведе миналата година, но поради обстоятелствата с пандемията, бе отложен за 2021 г., беше поставено на 10 август 2019 г., когато с изключителен успех бе представена „Норма“ – билетите за операта бяха продадени далеч преди датата на спектакъла, а значимото културно събитие бе отразено в националните и регионални медии.

На 6, 7 и 8 август, т. год., за меломаните и почитателите на историческите реликви, ще бъдат представени „Набуко“, „Трубадур“ и „Норма“, адаптирани от режисьора доц. д-р Александър Текелиев за спецификата на природните условия в българския Стоунхендж – древното тракий­ско селище „Бегликташ“ край Приморско.

Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният монолитен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в драматичния сюжет на лиричната трагедия в две действия „Норма“ и импонира и на сюжета и на другите две оперни заглавия.

Постановката е  уникален шанс за среща с мистичната символика на свещеното място, в съчетание с художествените внушения на оперите.

Под диригентската палка на гост-диригента маестро Ивайло Кринчев, вълнуващата нестандартна среща с героите на Верди и Белини ще се случат на откритата сцена на Бегликташ от 20.30 часа по време на трите фестивални вечери – на 6, 7 и 8 август.

Режисьор на трите внушителните постановки, адаптирани за откритата сцена на светилището, е на доц. д-р Александър Текелиев. Асистент-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, пластиката е дело на дългогодишната примабалерина на Бургаската опера – Галина Калчева.

Суфльор на фестивалните постановки е Дора Фъртунова, субтитрите са дело на Сребрина Славова.

На живописното пространство под звездите, в културно-историческото пространство на древното тракийско светилище, заредено с мистика и магнетизъм, в първата фестивална вечер /6 август, 20.30 часа/ ще бъде представена операта на Верди „Набуко“.

Костюмите са дело на Чавдар Чомаков, концертмайстор – Йордан Ковачев. В ролите на драматичното заглавие, представящо тежката съдба на древните евреите, заточени във Вавилон и Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор, ще бъдат: баритонът Марян Йованоски – като Набуко, в ролята на Измаел – тенорът Валерий Георгиев – гост, Захария – Делян Славов, бас.

Абигайл – сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска дебютира в ролята на Фенена.

В образа на Върховния жрец влиза басът Костадин Мечков, Абдало ще бъде – Милен Динолов, тенор, в ролята на Анна – сопраното Людмила Михайлова. Мащабната постановка е с участието на оркестъра и хора на Бургаската опера.

На следващия фестивален ден – 7 август, също от 20.30 часа, ще бъде представено друго любимо оперно заглавие – „Трубадур“ от Джузепе Верди. Концертмайстор е Ваня Златева, костюмите са дело на Иван Савов.

В ролята на Манрико гостува солистът на Варненската опера Валерий Георгиев, тенор.

Като Леонора публиката ще види сопраното Мария Цветкова-Маджарова, която направи блестящ дебют в ролята на сцената на Летен театър – Бургас по време на миналогодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“, когато бе в незабравимо сценично партньорство с непрежалимия световен тенор Камен Чанев.

Като Граф Ди Луна на откритата сцена в Бегликташ излиза баритонът Александър Крунев, за когото ролята е коронна. В образа на циганката с драматично-трагична съдба Азучена влиза мецосопраното с дълбоки драматични нюанси на гласа и красив тембър Даниела Дякова.

Ферандо ще бъде басът Костадин Мечков, Инес, приятелка на Леонора – мецосопраното Лина Пеева, Руиц ще бъде тенорът Любомир Тодоров, Стар циганин – Николай Николов, Вестител – Милен Динолов. В постановката участват артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

В третата вечер от фестивала „Опера на светилището“ 2021 – 8 август, ще бъде представена операта от Винченцо Белини „Норма“.

В ролята на главната жрица на друидите ще се превъплъти брилянтното сопрано с многобройни изяви на националната и световна оперна сцена – Йоана Железчева, а емблематичната ария „Casta Diva“, която е призната като може би най-красивата и изящна оперна ария в историята на класическото музикално изкуство, ще бъде своебразен емоционално-естетичен акцент на внушителния оперен спекатъл на „Норма“ в последната фестивална вечер.

Съперницата за сърцето на Полионе, римски проконсул в Галия – Адалджиза, ще бъде  блестящото мецосопрано Даниела Дякова. В ролята на Полеоне отново гостува тенорът на Държавна опера – Варна Валерий Георгиев,  В образа на достолепния Оровезо, предводителят на Ордена на друидите и баща на Норма, ще се превъплъти харизматичният бас Делян Славов.

Като Клотилде, приятелка на Норма, дебютира мецосопраното Калина Попова, в ролята на приближения на Полионе – Флавио, е тенорът Любомир Тодоров. Концертмайстор – Йордан Ковачев.

Спектакълът на „Норма“ ще бъде с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви