Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в четвъртък 29 .07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,58ч. и ще залезе в 20.35ч. Температурата ще бъде между 21 и 32 градуса. Ще бъде слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 9,5 м/сек.

Късметче за деня

Отговорността е цената на величието.

Winston Churchill

Събитията на този ден

 626 г. – Започва десетдневната аварска обсада на Константинопол с участие на славяни, българи и други народи.

1014 г. – Българо-византийски войни: Българската войска претърпява поражение от войските на византийския император Василий II в Битката при Беласица; цар Самуил умира при вида на 15 000 осакатени военнопленници.

1586 г. – Основан е руския град Тюмен, нефтената столица на Сибир.

1588 г. – Англо-испанска война (1585-1604): Военният флот на испанския крал Филип II е изпратен, за да завладее Англия, но е разбит в протока Ла Манш от английската флота.

1830 г. – След избухването на Юлската революция във Франция е детрониран крал Шарл X.

1856 г. – Българските земи под османско владичество: В Търново Капитан Дядо Никола обявява въстание. (стар стил)

1858 г. – Подписана е първата търговска спогодба между САЩ и Япония, по силата на която Япония открива за посещения на чужденци Токио и Осака.

1877 г. – Главната щабквартира на руския император Александър II по време на Руско-турската освободителна война се премества в Бяла (Област Русе).

1885 г. – На заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в село Дермендере (днес Първенец) се взима решение за обявяване на въстание за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

1900 г. – Италианският крал Умберто I е убит от анархист.

1913 г. – След края на Междусъюзническата война с царски указ на Фердинанд I е обявена демобилизация на българската армия.

1917 г. – с православен ритуал е осветена Вилата на Генерала.

1921 г. – Адолф Хитлер е избран за ръководител на Националсоциалистическата германска работническа партия.

1946 г. – Започва Парижката мирна конференция с цел уреждане на проблемите в Европа след Втората световна война.

1948 г. – Олимпийски игри: След 12-годишно прекъсване поради Втората световна война се откриват Летни олимпийски игри 1948 в Лондон.

1957 г. – Основана е Международна агенция за атомна енергия (МААЕ).

1958 г. – В САЩ е създадено Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

1967 г. – Учредена е Задруга на майсторите на художествени занаяти.

1973 г. – Георгиос Пападопулос става временен президент на Гърция, след като е оглавил военния държавен преврат през април 1967 г., бил е министър-председател от 1967 до 1972 г. и от март 1972 г. е бил регент на Гърция.

1981 г. – Даяна Спенсър и английският престолонаследник и принц на Уелс Чарлз сключват брак в катедралата Свети Павел в Лондон.

1992 г. – Учредена е Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА).

1994 г. – Бившият министър-председател на Италия Бетино Кракси е осъден на осем и половина години затвор заради злоупотреби.

2002 г. – Министър-председателят Симеон Сакскобургготски представя България на срещата на Пакта за стабилност в Залцбург, Австрия.

2005 г. – Астрономи обявяват откриването на планетата джудже Ерида в Слънчевата система.

 Рожден ден

 1805 г. – Алексис дьо Токвил, френски историк и политолог († 1859 г.)

1817 г. – Иван Айвазовски, руски художник († 1900 г.)

1883 г. – Бенито Мусолини, италиански фашистки диктатор († 1945 г.)

1892 г. – Уилям Пауъл, американски актьор († 1984 г.)

1918 г. – Емил Манов, български сценарист († 1982 г.)

1925 г. – Микис Теодоракис, гръцки композитор

1930 г. – Васил Попов, български писател († 1980 г.)

1937 г. – Даниъл Макфадън, американски икономист, Нобелов лауреат през 2000 г.

1938 г. – Луис Арагонес, испански футболист († 2014 г.)

1940 г. – Иван Божилов, български историк

1941 г. – Розмари Стателова, български учен

1945 г. – Елена Райнова, българска актриса

1947 г. – Атанас Славов, български писател

1948 г. – Райна Каблешкова, български историограф и етнолог († 2021 г.)

1956 г. – Васил Божков, български предприемач

1959 г. – Джон Сайкс, британски рокмузикант

1959 г. – Мартина Вачкова, българска актриса

1959 г. – Мирослав Цветанов, български актьор, сценограф и учен

1962 г. – Карл Кокс, британски диджей

1969 г. – Греъм Пол, английски футболен съдия

1972 г. – Метин Казак, български политик

1972 г. – Четин Казак, български политик

1973 г. – Стефания Колева, българска актриса

1980 г. – Фернандо Гонсалес, чилийски тенисист

1981 г. – Фернандо Алонсо, испански пилот от Формула 1

1983 г. – Димо Алексиев, български актьор

1984 г. – Джесика Мадисън, американска актриса († 2006 г.)

1984 г. – Уилсън Паласиос, хондураски футболист

Празник

На 29 юли, почитаме Свети мъченик Калиник.

Затова имен ден празнуват всички, носещи красивото име Калина, Калинка, Калин и Горан.

Калиник Каликийски е роден в Каликия, Мала Азия и е бил възпитаник на християнските канони. Посветил е живота си на проповядването на Божието слово. Целта на неговите обиколки из старозаветните места била да просвети всички езичници в Христовата вяра.

Когато пристигнал в Анкира, езичниците го хванали и го отвели при своя началник и владетел. Той го обвинил във вероотстъпничество и го заставил да се отрече от проповедите си и да се поклони на елинските божества. Калиник отказал и това ядосало владетеля.

Въпреки че бил подложен на жестоки мъчения, той не се отказал от християнската вяра. Затова бил изпратен на съд. По пътя войниците, които го придружавали, били измъчвани от адска жега и жажда. Милостивият Калиник намерил сили да се помоли за тях и жаждата им изчезнала.

Въпреки това, когато пристигнали в Гангра, на площада вече ги чакала разпалената клада – наказанието на Калиник. Светецът сам влязъл в нея и намерил мъченическата си смърт.

Тялото на мъченика било отнесено от християнски последователи и погребано с подобаващи почести.

Хороскоп

Овен

Днес ще Ви се стори, че всички Ваши думи, сълзи и молби , са напразни. Колкото и да се опитвате да достигнете небесата, тоест-своя любим човек, това няма да има никакъв ефект. А може би трябва да се опитате да говорите тихо? Тогава у Вас неволно ще се вслушат…

Телец

Помните ли, как в старите холивудски филми героят изведнъж се оказваше в спасителна лодка, а не след дълго ставаше ясно, че има пробив ?

Днес можете да избегнете подобни моменти на паника, надигайки глас веднага щом разберете, че нещата не са както трябва. Сега няма време да запазвате спокойствие , или да позволявате на онзи, който Ви плаши, да Ви затваря устата.

Трябва да вярвате в себе си и в това, че можете да предложите мир, доколкото имате успокоителен ефект даже и при най-сложните ситуации.

Близнаци

Вашият вътрешен свят днес няма много да се „разбира” с външния. Това означава, че не трябва да се учудвате, ако не можете да определите , какво Ви се иска повече – да излезете вечерта с компания и да се повеселите до насита, или да си останете у дома и да се потъркаляте на дивана , с книжка в ръка.

Ако имате сили да излезете сред хората, постарайте се, да направите точно така.

Възможно е, пребиваването вкъщи да Ви се струва много съблазнителна идея, но общуването с хората ще Ви зареди с енергия и ще Ви обогати с идеи. Понякога се налага да излезете от своята уютна раковинка, дори и много да не Ви се иска….

Рак

Събитията от този ден може да използвате в свой интерес, ако успеете да се приспособите към ситуацията. На ставащите промени трябва да реагирате много бързо, и трактически няма да имате време за размишления.

Именно затова интуицията днес се оказва много по-полезна от логиката и си намира разнообразно приложение на доста места. Възможно е леко неразположение, а вечерта са вероятни главоболие и безсъница.

Търсете знания, които ще Ви помогнат да забравите трудностите и проблемите. Неприятни разговори и изясняване на отношенията не са желателни . Те лесно може да прераснат в караница, за която дълго ще съжалявате.

Лъв

Може да разчитате на увеличение на доходите. Трябва да се замислите. Как да похарчите „излишните” пари/. Ако не се отнесете към този въпрос с необходимата сериозност, получените суми ще изчезнат по най-удивителен начин и в съвсем кратък срок.

Денят е много подходящ за благоустройство на жилището, както ще успеете да създадете комфорт и уют с минимални разходи.

Освен това е подходящ и за начало на съвместен живот с любимия човек. Влюбените, които заминат сега на романтично пътуване, ще прекарат времето си прекрасно.

Дева

Само благодарение на рядката си сдържаност и също толкова уникалния самоконтрол, относително спокойно се справяте с неприятностите, които сякаш Ви засипват. Трябва да продължите движението напред, даже и ако по пътя Ви възникнат прегради и трудности.

Днес звездите Ви проверяват за издръжливист и надеждност, и се постарайте, да докажете, че сте достойни. Ще се наложи не само да решавате собствените си проблеми, но и да подкрепяте близките си.

През днешния ден ще бъдете по-внимателни слушатели и ненадминати съветници. Благодарение на своето умение да разбирате хората и да им съчувствате, ще направите деня по-лек и приятен за тези, които са Ви скъпи.

Везни

Може сега да танцувате и лудувате, но скоро някои от обкръжаващите Ви хора скоро ще бъдат изправени до стената. Вместо да ги хванете за ръка и да ги дърпате да танцуват, проявете уважение към факта, че е възможно да имат нужда от някакъв период на затишие.

Обезателно им протегнете ръка и им покажете , че винаги могат да разчитат на Вас, но бъдете търпеливи, ако предложението Ви не може да победи тяхното угнетено състояние.

Позволете им да вървят напред с комфортна за тях скорост и когато бъдат готови, те и сами с радост ще се върнат към привичното положение на нещата.

Скорпион

Днес на Вашия любим човек няма да му се иска да разбере мотивите за Вашите постъпки, поради което ще се обижда от действията, а няма да се опитва да разбере причините за тези действия. Май ще се наложи или да ограничавате своите действия, или да обяснявате всяка своя крачка.

Стрелец

Кръгът Ви на общуване стремително се разширява, сдобивате се с нови познати, намирате нови делови партньори, съмишленици и съюзници. Оригиналните Ви идеи ще бъдат добре приети и няма да е трудно да си осигурите подкрепата на влиятелни хора, както и да намерите инвеститори и спонсори.

Всичко ставащо има само един минус, но той е доста значителен: Вашата „половинка” ревнува. Ако все още не сте намерили своята любов, трябва да сте по-внимателни.

Към Вас сега проявяват внимание много хора, но няма да е лесно да си дадете сметка, кой от тях наистина е интересен.

Козирог

Не всичко върви гладко и има риск за неуспех във важна за Вас работа. Опитвайки се да предвидите всичко, Вие губите в размисли безценно време, а от добрите резултати се възползват други.

Всъщност, за Вас не остава нищо. Нужна е повече смелост, за да постигнете онова, към което се стремите.

Много скоро пред Вас ще се открие възможност, да покажете своите възможности и талант, та затова не е зле да се опитате да удържите своя необоснован страх. Престанете само да мислите, какво е хубаво за Вас, и какво – правилно…

Водолей

Неочаквано и за самите Вас , ще се окажете в центъра на внимание, а това навярно ще Ви зарадва. А и на кого не би харесало всеобщото внимание, комплиментите и приятните признания?

Само че трябва да сте претенциозни внимателни : избягвайте провокационното поведение , тъй като интересът към Вашето поведение може да се окаже преднамерен.

В къщи Ви очакват редица малки радости: подаръци от членовете на семейството, приятни сюрпризи и просто удачни съвпадения. Ще имате възможност отлично да се повеселите.

Риби

Днес може да се случи така, че сегашният Ви любим да се запознае с предишния. При това е вероятно, никой от тях да не е на ясно каква роля е изиграл другия във Вашия живот. В зависимост от това, до колко лесно биха намерили общ език, Вие може да им кажете, или да си замълчите.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Красива мистерия
Мистерия в манастир

Красива мистерия

Автор: Луиз Пени

Манастир „Сен Жилбер“ се намира сред горите на Квебек и е обитаван от двайсет и четирима монаси, които не допускат посетители. Докато един ден не стават с един по-малко. Тогава вратите се отварят за инспектор Гамаш и сега на него се пада да разбере кой от привидно сплотените монаси, надарени с таланта да пеят, е имал мотив да убие…

Манастир свети Гилберт сред вълците. Свят, изтъкан от противоположности, където монаси с черни роби и бели качулки бродят из притихналите коридори на скрития насред гората храм. И пеят грегориански псалми. Свят, който ревниво съхранява красивата мистерия на музиката и държи портите си здраво залостени. Поне до деня, когато хармонията е нарушена. Изгубили спокойствието си, монасите са принудени да отворят вратите, за да влязат шепа живи и да си тръгне един мъртвец.

Главен инспектор Гамаш и хората му са допуснати в манастира, за да разследват мистериозната смърт на един от монасите. И докато Гамаш се чуди каква е връзката между убийството и божествената музика, той лека-полека започва да забелязва пукнатините около себе си. В привидно здравите основи на манастира. В малката разединена общност между стените му. В собственото си обкръжение. Ще успее ли обаче да разпознае „монаха сред вълците”, преди музиката да е заглъхнала?

Виц

Обяви:

– Търсим телепат. Знаете, къде да се обадите.

– Търся омъжена жена, на която току-що са изневерили за пръв път и е много ядосана – да ми продаде въдиците на мъжа си!

– В метрото е загубен сак с 12 кутийки черен хайвер. Молба към намерилия го: – Да се задавиш дано!

– 60 годишен, леко оплешивял, с голямо шкембе, не особено умен. Нищо не търся…, ко да търся?!

– Суши бар търси сушител /зачертано/, сушач /зачертано/, сушиер /зачертано/… търси японец…

– Подарявам малки кученца! Майка – немска овчарка. Баща – подлец, но красавец.

– НАСИПЕН БОБ С 8 МЕЛОДИИ – 3.80 лв/кг.

– Внимание! Трябва ми помощ! Търся си мъж с апартамент, кола и без задължения.

Р.S. И на приятелката ми също! И на приятелката приятелката… А бе… общо сме осем…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви