Баскетболистът на Делфин Калоян Балканджиев ще продължи да се развива в чужбина. Той вече е част от школата на един от силните испански клубове – Баскония.

14-годишният състезател е бил поканен на проби в испанския тим преди няколко месеца, като след това е прекарал и една седмица в Реал Мадрид, разкри неговият доскорошен треньор в Делфин Петко Янков.

„Имаме подписан договор с Баскония и той заминава там. Един от скаутите, които работят с тях, е гледал мачовете от нашето първенство при 14-годишните и там го е забелязал. Направил е един клип и го е предложил на мениджъра на клуба, след което ми се обадиха и ни извикаха на проби“, разкри Янков пред BGbasket.com.

Калоян не е първият баскетболист на Петко Янков, който отива в Испания, като преди време това стори и един от най-перспективните ни състезатели в момента – Константин Костадинов.

„Аз съм много доволен, защото нашата цел е да развием децата до момента, в който ги забележат и най-вече да им създадем условия да се развият. Когато видим, че ние не може да предложим такива, при които да развият пълния си потенциал, гледаме къде може да е най-добре за тях. Конкретно за Калоян – той има голям талант. За първа година ние не успяхме да направим отбор на неговата възраст, него го тренира основно майка му – Кремена Балканджиева. Тя тренираше отбора и най-вече набор 2007. Радваме се, че успяхме да му дадем условия да се развие и да отиде навън, защото тук нямаше как да го направим от тази възраст нагоре. Надявам се да е здрав и да е успешен“, сподели Янков.

Младият бургазлия всъщност е закърмен с баскетбола. Майка му Кремена Рашкова Балканджиева е бивша баскетболистка, носила националната фланелка 10 години. На клубно ниво е завоювала три шампионски титли – две с отбора на Стара Загора и една с Монтана. Двукратен носител на Купата на България и четири пъти финалист.

Още две момчета от школата на Делфин – 16-годишните Иво Корестилов и Мирослав Лилов, също могат да заиграят в чужбина от следващата година. При тях обаче не става въпрос за проби, като те и родителите им имат желание да ги запишат да тренират в школата на Цървена звезда.

„Има и други момчета, които имат потенциала и възможностите, специално набор 2007 е доста хубав. Като брой отборите не са много, но като качество има доста хубави деца. Надявам се някои от тях да бъдат забелязани, за да може в бъдеще да имаме повече състезатели, подготвени навън, които да влязат в националните отбори при мъжете. За съжаление ние още не можем да създадем конкурентната среда, в която да се развиват българските таланти. Много неща ни липсват, включително инфраструктура и условия за развитие“, смята Янков.

Според него именно това са най-големите проблеми при подрастващите у нас.

„Навсякъде пишат, че треньорите не работят, както трябва и са виновни, но аз смятам, че има доста колеги, които работят качествено и със сърце. Никой обаче не обръща внимание на условията, при които работят. Излиза едва ли не, че в България не се работи, а не е така“, завърши той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви