Лаборатория
Изследване

Безплатно и анонимно изследване за хепатит С на територията на цялата страна организира Фондация АЙВЪР.

Инициативата се осъществява в сътрудничество с лаборатории РАМУС. Тестовете се извършват на всички 180 адреса на лабораторията в цялата страна, като се взема венозна кръв за изследване. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна.

За последните 12 месеца близо 3900 души са получили безплатно изследване за хепатит С по програмата на фондация АЙВЪР, като 4.1 % или 158 души са се оказали положителни за хепатит С. От фондацията ще продължат програмата до края на 2021 г. Това е най-мащабната скринингова инициатива в България, тъй като все още държавата не предоставя възможности за безплатен скрининг на пациентите, каквито са препоръките на Световната Здравна Организация за постигане на елиминация на хепатит С до 2030 г.

В България 87 000 са заразени с хепатит С, като само 1% годишно се лекуват. СЗО препоръчва да се диагностицират поне по 5000 души на година и да се лекуват 4000 души, а към момента страната ни е твърде далеч от тези цели. За миналата година са лекувани малко над 700 пациента поради липсата на системен скрининг.

През април 2021 г. бе приета Национална програма за контрол и превенция над вирусните хепатити 2021 -2025 г., която предвижда масов скрининг за хепатит B и С, осигурен от държавата, но към момента няма реални действия в тази посока.

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до възпаление и сериозни трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките усложнения на хроничният Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 20 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза.

Затова от фондация АЙВЪР насърчават хората да не отлагат и да се тестват, защото това е най-сигурният начин навреме да се открие заболяването.

„Тази година призивът по повод Световния ден за борба с вирусни хепатити, който отбелязваме на 28 юли, е „Хепатитът не може да чака“. Нека пациентите да не чакат появата на симптоми, защото тогава вече може да е късно, а да се тестват още сега.

Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добри са шансовете черният дроб на пациента да не е увреден сериозно.“ – сподели Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР.

Все още над хепатита продължава да тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или сексуални контакти без предпазни мерки. Всъщност има много други начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение.

Сред причините могат да бъдат:

✓ Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва
през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);
✓ При оперативни интервенции в миналото;
✓ При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;
✓ При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват
кръвта е трудно;
✓ При някои козметични манипулации.

Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите,
козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;

✓ При правене на татуировки с нестерилни инструменти.

Терапиите за хепатит С са под формата на таблетки, които се приемат в рамките на няколко седмици и са с много висока успеваемост – 98 % излекуване от вируса. Лечението за хепатит С се покрива от Националната здравноосигурителна каса и е безплатно за всички здравноосигурени пациенти.

Адреси на лабораториите:

жк Зорница, бл.4, вх.1, ет.1, пон-пет: 7.30-18.30 събота 8.00-13.00

ул. „Иван Богоров“ 42, пон-пет: 7.30-15.00

жк Меден рудник, бл.427 /ДЕВА/, пон-пет: 7.30-15.00

кв. Възраждане, ул. „Левски“ 103, пон-пет: 7.30-15.00

жк. Славейков, бл.161, вх.А, партер, пон-пет: 7.30-15.00

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви