Пръстен ли е - има мъничко магия

Вълшебните пръстени присъстват в почти всички митове и легенди на народите по света. Често силата на един пръстен се крие в камъка, с който е украсен и който обикновено е наречен за някакво вълшебство. Без подобно заклинание той може да играе ролята единствено на амулет.

Невинаги обаче те са полезни за своя собственик. Ако вълшебният пръстен е прокълнат, той може да донесе на притежателя си нещастия и дори смърт.

Любовта е пръстен, а пръстенът няма начало и край.

Пръстенът е кръг – магическа фигура, символ на безкрайността. Кой пръв се е сетил да го сложи пръста си, не се знае.

Древните гърци смятали, че пръстените е изобретил самият Зевс – върховният бог на Олимп. Археолози откриват пръстени от кости, изработени още в епохата на палеолита. В дълбока древност пръстените са използвани главно като амулет. От векове се смята, че завързано възелче пази човека от зли духове, от зли очи. И пръстен със символичен възел – преплитане, орнамент, става амулет, пазещ своя собственик.

В Древен Рим пръстените отначало са съсловен отличителен знак: златни пръстени имат право да носят знатните хора, обикновените граждани носят железни. Но постепенно златото започва да украсява пръстите на всички свободно родени граждани (които могат да си го позволят) и само освободените роби носят пръстени от сребро.

Венчалните пръстени символизират брачните връзки: съпрузите ги носят в знак на вярност един към друг. Учени и историци се разминават по въпроса кога и къде е възникнала традицията да се носят венчални пръстени. Някои твърдят, че тя води началото си от Древен Египет, други – от Древна Гърция. Във всеки случай много народи в древността имат обичая новобрачните да си подаряват пръстени, изплетени от тръстика или друг растителен материал в знак на любов и вярност. А в знак на поемане на задължение за бъдещата си съпруга в Древен Рим по време на годежа годеникът подарява метален пръстен на родителите на любимата си.

В езотеричните практики е прието да се смята, че от безименния пръст води енергиен канал към сърцето.

Затова венчалният пръстен играе ролята на своеобразен ограничител:

той се приравнява към личността на този, който го слага на пръста на партньора . По този начин дава на пръстена своя пространствен индекс. По този начин магически се заключва сърцето за други сърдечни пристрастия. И неслучайно се появява изразът „предлагам ръката и сърцето“. Затова венчалният пръстен традиционно се носи на безименния пръст. Според еврейските традиции на булката се слага пръстен на показалеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви