Общинският съвет в Бургас прие да се отдаде под наем, за срок от 10 години, чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване, площадката, на която са разположени детски атракционни съоръжения “Лунапарк” в Морската градина.

Докладната предизвика ожесточени спорове в зала днес, като причини бяха основно наемната цена и дали трябва обекта да се раздели на по-малки такива и всеки един от тях да бъде отдаван под наем отделно.

Още в началото общинският съветник от БСП Христо Панайотов заяви, че наемната цена трябва да бъде обвързана с инфлацията.

Основният противник на докладната пък бе Константин Бачийски от СЕК.

Колко хора биха проявили интерес към процедурата, зависи от самата процедура. Не виждам защо цялото нещо трябва да се дава на един човек, а не на отделни терени. Искам да има атракциони, но само, ако всичко прозрачно. Обмислям и законово да атакувам докладната, ако бъде приета. Нека администрацията си оттегли предложението и да го гласуваме на следващата сесия„, коментира той.

Директорът на отдел „Имоти“ в община Бургас Живко Димитров бе категоричен, че докладната няма да я оттегли.

По темата се включи и Владимир Павлов, който отправи критики към Бачийски.

Голям фен съм на г-н Бачийски, дори от най-близките му фенове. Следя постоянно неговото творчество. Ако съветниците ми позволят, то ще входирам предложение за промяна в правилника, с което, ако г-н Бачийски не присъствате на една комисия или тръжна процедура, то тя да бъде обявена за незаконна. Не мога да разбера как успявате да настроите цялата зала срещу себе си, г-н Бачийски„, каза той.

Колега Павлов, да ви припомня как всички гласуваха за пътя на Росенец. Това, че залата харесва едни предложения, не значи, че те са законни„, отговори съветникът от СЕК.

Бойчо Георгиев също не пропуска да захапе Бачийски.

Предлагам преди заседание дневния ред да се дава на г-н Бачийски, за да го одобри, иначе може да няма сесия. Той вижда далавери навсякъде„, заяви той.

По темата се намеси и кметът на Бургас Димитър Николов, който изрази личното си мнение по докладната.

Пред нас имаше територията на лунапарка да се раздели на 3-4 зони. Това щеше да доведе за мястото да кандидатстват различни инвеститори с по-малки атракции, като на всяка една да се продават билети. Трябва да се направи и отделен трафопост за всеки, за да се отчетни. За мен първата и най-важна задача е да се осигури безопасен лунапарк. С това условие трябва търсим инвеститори. Пазарът да реши каква е цената, не ние. Ако решите да има 4 минипарка там, то тогава ще го изпълним„, заяви той.

След продължите спорове се наложи да бъде направена 10-минутна почивка. След нея кметът Димитър Николов заяви, че са приети няколко промени в докладната. Първо тръжната цена се вдига на 5000 лева, от първоначално предложените 3500 лева. Също така, ако на територията на лунапарка се изгради търговски обект или заведение, то той да отговоря на наемните цените, които важат за всички останали в Морската градина.

В крайна сметка докладната бе приета с пълно одобрение от 35 гласа „за“.

Към настоящия момент лунапаркът е отдаден под наем с договор, който е сключен за срок от десет години и изтича през август 2021 година.

Със заявление дружеството „УЛТИМИ“ ЕООД заявява желание да бъде стартирана нова процедура за отдаване под наем на частта от общинския имот, като предлага в имота да бъдат разположени атракционни съоръжения на площ от 3100 (три хиляди и сто) кв.м, както и описва намерения за цялостно обновяване, модернизиране и разширяване на увеселителния парк.

Дружеството посочва, че е готово да представи цялостен план за развитие на дейността, който включва: периодично разнообразяване на атракционите, организиране на занимания за деца от различни възрастови групи, професионална техническа поддръжка, уютна и сигурна среда, целогодишна трудова заетост.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви