Добър ден!
Започва един прекрасен ден

Добро утро във вторник 27 .07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,56ч. и ще залезе в 20.37ч. Температурата ще бъде между 19 и 30 градуса. Ще бъде предимно слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 8,4 м/сек.

Късметче за деня

Времето е монетата на живота ви. То е единствената ви монета и само вие можете да решите как да я похарчите. Само внимавайте да не оставите други хора да я похарчат вместо вас.

/Carl Sandburg/

Събитията на този ден

1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия.

1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва първата си съществена победа срещу Византийската империя.

1720 г. – Великата северна война: Провежда се морската битка при Гренгам – втората важна победа на морския флот на Русия, с която се преустановява доминацията на Швеция в Балтийско море.

1794 г. – Френската революция: Арестуван е Максимилиан Робеспиер заради призивите му да бъдат екзекутирани 17 000 „врагове на Революцията“.

1866 г. – Чрез постоянен трансатлантически телеграфен кабел е установена телеграфна връзка между САЩ и Англия.

1878 г. – Руско-турска война (1877-1878): Руски войски навлизат във Варна и освобождават града от османска власт.[1]

1903 г. – Осветена е църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

1921 г. – Научен екип от Университета в Торонто, ръководен от биохимика Фредерик Бантинг, доказва, че хормона инсулин регулира кръвната захар.

1941 г. – Втората световна война: Япония започва окупация на Френски Индокитай.

1942 г. – Втората световна война: Приключва Първата битка при Ел Аламейн, в която Обединените нации спират последното настъпление на силите на Оста в Египет.

1949 г. – Първият реактивен пътнически самолет, английският de Havilland Comet, извършва първия си полет.

1953 г. – Приключва Корейската война: САЩ, Народна република Китай и Северна Корея подписват примирие. Президентът на Южна Корея отказва да подпише примирието, но обявява, че ще го спазва.

1955 г. – Възстановен е суверенитета на Австрия след 17-годишна окупация от Обединените нации, последвала Втората световна война.

1972 г. – Прототип на реактивния изтребител F-15 полита за първи път.

1974 г. – Конгресът на САЩ открива процедура по импийчмънт на президента Ричард Никсън във връзка с аферата Уотъргейт.

1990 г. – Беларус обявява независимост от СССР.

1993 г. – Израел атакува Южен Ливан в отговор на ракетните атаки на арабската терористична организация Хизбула.

2002 г. – По време на авиошоу на летището край Лвов (Украйна) изтребител Су-27 се врязва в зрителите – загиват 78, а 115 са ранени.

2012 г. – Откриване на XXX Летни олимпийски игри в Лондон

Рожден ден

1452 г. – Лудовико Сфорца, владетел на Милано († 1508 г.)

1667 г. – Йохан Бернули, швейцарски математик († 1748 г.)

1781 г. – Мауро Джулиани, италиански композитор († 1828 г.)

1824 г. – Александър Дюма син, френски писател († 1895 г.)

1903 г. – Николай Дойчев, български актьор († 1983 г.)

1903 г. – Николай Черкасов, руски актьор († 1966 г.)

1917 г. – Бурвил, френски актьор († 1970 г.)

1924 г. – Милка Янакиева, българска певица († 2015 г.)

1930 г. – Наум Шопов, български актьор († 2012 г.)

1933 г. – Дончо Цончев, български писател († 2010 г.)

1936 г. – Георги Стоянов, български режисьор

1938 г. – Изабел Обре, френска певица

1941 г. – Илко Дундаков, български сценарист († 2008 г.)

1945 г. – Божидар Григоров, български футболист

1956 г. – Гари Бъртълс, английски футболист

1963 г. – Весел Цанков, български писател

1965 г. – Трифон Иванов, български футболист († 2016 г.)

1968 г. – Джулиан Макмеън, австралийски актьор

1977 г. – Джонатан Рис Майърс, ирландски актьор

1981 г. – Йордан Тодоров, български футболист

1986 г. – Момчил Степанов, български актьор и певец

1987 г. – Хенесис Родригес, американска киноактриса

1990 г. – Индиана Евънс, австралийска актриса

Празник

27 Юли – Пантелей пътник

На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка

Информация за Пантелей пътник

В православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на имп. Максимилиян. Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Обреди и традиции

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей.

Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.

Поверия

Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

Хороскоп

Овен
През този ден Вашият любим човек няма да разбира от шеги, или ще бъде много странен и неразбираем. Ще се наложи да сте максимално сериозни и точни в изразяването на своите мисли и желания. В противен случай може действително да не се разберете и да се разделите с чувство за леко взаимно недоразумение.

Телец

Денят ще се подрежда доста удачно, тъй като Вие не се страхувате от трудностите, а от преодоляването им даже изпитвате някакво удоволствие. Възможни са проблеми в деловите отношения, но Вие ще успеете да запазите своя авторитет и да попречите на развитието на конфликт.

Сделките, сключени през този ден, ще бъдат изгодни. Втората половина на деня е добре да посветите на посещение на светски мероприятия. Новите впечатления ще Ви бъдат от полза, а самото излизане „сред хората” ще Ви радва. Освен това, са възможни интересни срещи.

Близнаци

Да, трудно е, но е нужно! Трябва да направите тази крачка, за да Ви стане след това леко, хубаво и спокойно.

В дълбочината на душата си, Вашия любим човек е съгласен с това, но сега, по стечение на обстоятелствата, Вие сте най-силното звено във Вашия тандем и по тази причина ще трябва да поемете отговорността за него, както и отговорността за взимане на това решение.

Рак

Не е изключено домашните работи да ангажират голяма част от Вашето време. Но да се посветите изцяло на дома си и на семейството, все-пак едва ли ще испеете, и затова е най-добре да се помирите с този факт.

Постарайте се да съставите своя план за деня така, че в него да има място за решаване и на частни проблеми. През този ден може да бъде изнесено важно решение относно Ваши недвижими имоти, родителски права или семеен статус.

Лъв

Стремежът на Вашия любим човек днес ще бъде, да Ви приобщи към световната култура. Възможно е да Ви заведе на кино или на някаква театрална постановка. Или пък ще Ви даде интересна книга.

А може да реши, че трябва да отидете не мач? Едва ли е най- добрата идея да гледате как 22-ма странни човека се блъскат зад една топка!… Вариантите са изключително много.

Дева

Постъпките на Девите ще привличат вниманието и представителите на този знак ще се окажат най-обсъжданите личности за деня.

Това може много да Ви дразни, тъй като съвсем не сте имали намерение да ставате обект на сплетни, но едва ли ще успеете да повлияете на ситуацията, така че просто се дръжте достойно и се постарайте да не се злепоставяте.

Няма да е зле, да се запознаете с желаещите за това: ярките личности винаги предизвикват интерес. За съжаление верроятността да срещнете съюзник, съмишленик, и даже просто интересен човек, не е особено голяма. По-добре предпочетете общуването със старите познати.

Везни

Денят ще премине много добре, ако може да го прекарате с любимия човек. Настроението ще бъде хармонично и ще се появи желание да общувате и да обсъдите последните новости с колеги и приятели.

В романтичните отношения е благоприятен съвместен отдих. Днес може и да опитате нещо ново, заедно със своя любим човек. Интелектуалната работа ще премине добре, но от начало на нови проекти е по- добре да се откажете.

Скорпион

Ако днес се окаже, че се затруднявате да обясните на своя любим човек нещо с думи, опитайте се да направите това с песен. Нека мелодията създаде нужното настроение, а думите да допълнят мислите и да направят всичко по-съвършено и обмислено. Може би така ще му стане по-ясно?…

Стрелец

Постарайте се днес не само да не демонстрирате, а умело да прикриете своята уязвимост. Ако не го направите, от нея може да се възползват по много долен начин. Не позволявайте на своя любим човек да се впуска в анализ на отдавнашни и вече позабравени събития, защото може да се скарате.

Козирог

През този ден ще се окаже, че нещата стоят съвсем не така, както сте предполагали. Ще излезе, че Вашия любим човек Ви е разказал истината. Само истината. Но не цялата истина. И ще се наложи едно по едно да възстановявате събитията и да изяснявате кое как е било…

Водолей

Не винаги достиженията са най-главното в живота. Възможно е днес да се замислите за процеса на пътешествие, а не само за крайната точка, към която ще се отправите.

Победа в състезание или конкурс могат да Ви донесат само кратковременно чувство за удовлетворени , или да Ви накарат да се почувствате важна опора, но каква цена трябва да платите за целта?

Помислете по какъв начин може да подредите нещата така, че не само да може да участвате в общата игра, но и да изпитате удоволствие от този процес. Внимавайте, да не се окаже много висока цената!

Риби

Днес ще Ви бъде светло и топло на душата само от това, че на света има един човек, когото обичате. Не е толкова важно, дали Ви се отговаря с взаимност – просто ще изживеете един ден, изпълнен с чувства. А повече не е нужно.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Джером Джером
Преходът от едното към другото при Джером е естествен като в живота. А наблюдателността и точният му език са предизвикателство за всек добър преводач.

Удобството да имаш опашка

Автор: Джером К. Джером

Всеизвестно е, че Джером К. Джером може да ви накара да се смеете до сълзи. Но както казва самия той: „Нашата шега обикновено носи болка другиму“. Затова в разказите му има и много обич към човека, и гняв срещу пошлостта и лъжата, и съчувствие към нуждаещите се от него.

Виц

Един лекар до късно през нощта не може да заспи. Мъчи го съвестта и все си мисли: „Може би не трябваше да чукам пациентката си!“ Изведнъж вътрешен глас му прошепва: „Не се измъчвай! На всички лекари им се случва такова нещо.“

Лекарят се успокоява и заспива. На сутринта се събужда бодър и си мисли с усмивка: „Наистина, на всички лекари им се случва да чукат свои пациентки.“ В този момент вътрешния глас му прошепва: „Не всички лекари са ветеринарни…“

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви