„Има значение кога ще дойде четвърта вълна на пандемията, защото колкото по-късно, толкова по-добре. Това дава шанс да прекараме повече време относително спокойно и да се подготвим по-добре за нея“.

Това каза пред БНР имунологът доц. Велизар Шиваров.

Той сподели, че не може да си обясни защо страната ни е на последно място по ваксинирани при условие, че медицината предостави възможност това да се избегне, а бизнесът даде лесен достъп до ваксини за всички:

„Това е огромно достижение на човешката цивилизация и е обществен избор дали да се възползва от това или не. А ние като българи сме привилегировани, като страна от ЕС, да имаме избор и възможности, от които не искаме да се възползваме. Мога само да кажа на антиваксърите, че е странно да искаш да се възползваш от европейските достижения, да казваш, че си част от това общество, а така яростно и с назидание да отказваш да се ваксинираш“, заяви доц. Шиваров.

Според него децата над 12 години могат да се ваксинират и сподели, че неговото дете е ваксинирано с първа доза и е на 13 години. А задължителна имунизация трябва да има за персонала на социалните домове, както и за някои кръгове от медицинския персонал.

„Явно българското общество трябва да научи урока си по трудния начин“, посочи още доц. Шиваров.

Доц. Шиваров смята за рационално, ако се изисква децата в детските градини да са ваксинирани, както и техните родители, персоналът на детската градина също да бъде ваксиниран.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви