Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро в понеделник 26.07.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,53ч. и ще залезе в 20.38ч. Температурата ще бъде между 20 и 27 градуса. Ще бъде предимно слънчево . Вятърът ще е полусилен от изток със скорост 9,3 м/сек.

Късметче за деня

„По скоро бих живял с разочарованието от провала, отколкото с разочарованието, че дори не съм опитал.“/MJ DeMarco/

Събитията на този ден

811 г. – В Битката при Върбишкия проход българският кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I, а самият император е убит.

1529 г. – Испанският конкистадор Франсиско Писаро получава заповед от краля да открие и завоюва Перу за испанската корона.

1730 г. – Императрицата на Русия Анна подписва указ за изливането на най-голямата камбана в света – Цар Камбана.

1788 г. – Британските колонисти в Австралия основават град Сидни.

1788 г. – Ню Йорк ратифицира новата конституция и става 11-ият щат на САЩ.

1803 г. – Във Великобритания е открита първата железопътна линия.

1847 г. – Либерия става първата африканска колония, придобила независимост.

1887 г. – Полският евреин Людвик Заменхоф публикува книгата си Международен език, която е първият учебник по изучаване на създадения от него език Есперанто.

1908 г. – В САЩ се създава Бюро за разузнаване, което през 1935 е преименувано във ФБР.

1909 г. – Открита е железопътната линия Радомир – Кюстендил (87 км).

1924 г. – Обявена е обща амнистия за участниците в юнските и септемврийските събития през 1923 г.

1926 г. – Учредява се Пловдивски Спортклуб

1940 г. – В Залцбург Адолф Хитлер и Йоахим фон Рибентроп започват преговори последователно с румънския и българския премиер за уговаряне връщането на Южна Добруджа на България.

1945 г. – В Потсдам, Германия, е обявена Потсдамската декларация.

1947 г. – Народна република България отправя официална молба към ООН за членство в организацията.

1947 г. – Американският президент Хари Труман подписва Закона за национална сигурност, с който се създава Централно разузнавателно управление (ЦРУ).

1956 г. – След като Световната банка отказва да финансира строежа на Асуанската язовирна стена египетският президент Гамал Абдел Насър обявява национализация на Суецкия канал, с което предизвиква международно недоволство.

1963 г. – При земетресение в Скопие, Югославия загиват 1100 души.

1965 г. – Обявена е независимостта на държавата Малдиви.

1971 г. – Програма Аполо: Започва пилотираната мисия Аполо 15 – четвъртата мисия кацнала на Луната, при която за първи път е използван Лунар Роувър и за пръв път е изследвана лунната повърхност извън лунно море.

1989 г. – Федералния съд на САЩ подвежда под отговорност студента Робърт Морис за разпространяване на първия компютърен червей по интернет.

1994 г. – Естония и Русия се споразумяват за напускане на руските войски от Естония.

1995 г. – В Брюксел е подписана конвенцията за създаване на Европейската полицейска агенция Европол.

Рожден ден

1678 г. – Йозеф I, свещен римски император († 1711 г.)

1782 г. – Джон Филд, ирландски композитор († 1837 г.)

1802 г. – Мариано Ариста, президент на Мексико († 1855 г.)

1822 г. – Робърт Уилям Томсън, шотландски изобретател († 1873 г.)

1829 г. – Огюст Бернарт, министър-председател на Белгия, Нобелов лауреат през 1909 г. († 1912г.)

1856 г. – Джордж Бърнард Шоу, ирландски драматург, Нобелов лауреат през 1925 г. († 1950 г.)

1875 г. – Карл Густав Юнг, швейцарски психолог и психиатър († 1961 г.)

1928 г. – Стенли Кубрик, американски режисьор († 1999 г.)

1942 г. – Людмила Живкова, български политик († 1981 г.)

1943 г. – Мик Джагър, британски рок музикант (The Rolling Stones)

1945 г. – Веселин Савов, български актьор († 2006 г.)

1945 г. – Хелън Мирън, английска актриса

1948 г. – Нораир Нурикян, български щангист

1949 г. – Роджър Тейлър, британски музикант (Queen)

1953 г. – Петко Москов, български скулптор († 2004 г.)

1959 г. – Кевин Спейси, американски актьор

1964 г. – Сандра Бълок, американска актриса

1966 г. – Анджело Ди Ливио, италиански футболист

1966 г. – Анна Рита Дел Пиано, италианска актриса

1967 г. – Джейсън Стейтъм, английски актьор

1973 г. – Кейт Бекинсейл, английска актриса

1985 г. – Гаел Клиши, френски футболист

Празник

Православната църква чества Света преподобна мъченица Параскева.

Имен ден празнуват: Параскев, Параскева, Парашкев и Парашкева.

Професионален празник на служителите от национална служба „Жандармерия”.

26 юли – св. Параскева Римлянка

Преподобномъченица Параскева Римлянка живяла през II век и проповядвала християнството на езичниците в Рим. Светицата жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на император Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима.

На мъченията й присъствал самият императорът. В очите му попаднали пръски от кипящата течност и той ослепял. По негова молба, мъченицата помолила Бога да му върне зрението.

Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

Хороскоп

Овен
Днес трябва да се вслушате в мнението на своите приятели, за Вашия любим човек. Положително или отрицателно, при всички положения то ще бъде по- обективно от Вашето, защото ще се окаже поглед от страни – безпристрастен и неангажиран. Точно това Ви е нужно в този момент.

Телец

Точно Вие сте човекът, който може да направи този ден интересен и весел и за себе си , и за своите приятели. Телците отлично се справят с организация на сбирки, празници и други развлекателни мероприятия.

Не може, обаче, да се каже, че този ден ще премине съвсем без трудности. Възможни са проблеми в семейството.

Едва ли ще успеят да запазят спокойствие тези, които имат деца, защото ще им бъдат поднесени неприятни сюрпризи. Ще се наложи да решавате проблемите на подрастващото поколение, а това е не толкова уморително, колкото отговорно и трудно.

Близнаци

Вашият вътрешен свят днес няма много да се „разбира” с външния. Това означава, че не трябва да се учудвате, ако не можете да определите , какво Ви се иска повече – да излезете вечерта с компания и да се повеселите до насита, или да си останете у дома и да се потъркаляте на дивана , с книжка в ръка.

Ако имате сили да излезете сред хората, постарайте се, да направите точно така.

Възможно е, пребиваването вкъщи да Ви се струва много съблазнителна идея, но общуването с хората ще Ви зареди с енергия и ще Ви обогати с идеи. Понякога се налага да излезете от своята уютна раковинка, дори и много да не Ви се иска….

Рак

Трябва да бъдете прекалено внимателни в работата си – за допуснатите днес грешки ще се наложи да платите доста скъпо. Възможни са проблеми в реализация на проекти, които са били измислени и планирани от Вас: ще се намерят доста пропуски и недостатъци.

Запазете спокойствие: всичко, което става днес е нормална работна ситуация и въобще не е катастрофа.

Професионалните проблеми ще се отразят и на отношенията с близките Ви. Помнете, че обидите имат свойството да се натрупват и умножават и ако не се справите с тях днес, утре може да са двойно повече.

Лъв

Във всеки момент може да се сблъскате с нов, вълнуващ и интересен човек, и то – при необичайни обстоятелства. Веднага ще го познаете по загадъчната усмивка, защото и Вие се усмихвате така.

Щом очите Ви се срещнат, и двамата ще имате чувството, че се познавате от поне сто години. И нека не Ви е чудно, ако всичко завърши с чудесен разговор за реинкарнацията.

Дева

Звездите категорично не Ви препоръчват да изнасяте лекции и да четете „конско” на празно място… Когато водите спор по глобални въпроси, най-добре е, да изоставите дреболиите, защото заради тях може да се скарате.

Ако издемондтрирате упоритост и постоянство и защитите своята гледна точка по въпроса, който по никакъв начин не може да бъде наречен дреболия, много ще Ви уважават.

Везни

Ако днес Ви се приискат любовни приключения, разгледайте своя телефонен указател на мобилния. Само че внимателно, за да не се получи така, че да пропуснете някого! Навярно все ще се намери някой там, на който можете да позвъните и да го поканите на романтична среща.

Нали сте на ясно, че това с нищо не трябва да Ви обвързва и не трябва да се чувствате задължени, да го обичате до края на живота си.

Скорпион

На Скорпионите, които са заети с решаването на важни практически задачи и преодоляване на битови трудности, денят едва дали ще се стори успешен.

Претоварването се отразява не само на физическото, но и на емоционалното състояние и кара представителите на знака остро да реагират на съвсем дребни и несъществени неща.

Любимият човек ще се отнесе към това с разбиране, но новите познати, като и някои роднини, могат да се окажат неприятно изненадани.

Сега не сте достатъчно икономични и можете да похарчите повече пари, отколкото имате възможност да си позволите. През днешния ден не купувайте неща, които са за дългосрочна употреба.

Стрелец

Представителите на Вашия знак са привличани от чуждите култури и народи, както и от далечните страни. Ако сега не пътешествате, единственото Ви утешение може да бъде общуването Ви с някого или нещо,, напомнящи Ви за далечните места , които Ви харесват.

Така че ако имате възможност да общувате с някого по телефона или електронната поща, или пък да направите някоя неочаквана визита, непременно се възползвайте от това. А може да се опитате почти на един път да направите и всичките три неща….

Козирог

Денят обещава да бъде успешен практически във всяко отношение. Необходимостта да станете по-дисциплинирани, сдържани и икономични, няма да Ви се струва нещо необичайно, а и напълно ще се съгласува с някои от основните черти на Вашия характер.

Допълнителна важност ще придобият въпроси, свързани с висшето образование или коригиране на мирогледа и поддържане на авторитет сред близкото и далечно обкръжение. Лесно ще примирите идеалите си с текущата действителност.

Най-добре ще е, да не си правите днес нови планове.

Водолей

Хубав ден за работа, а и за всички други обществено-полезни занимания. Не трябва да очаквате възнаграждение за своя труд : дайте воля на алтруистичните си пориви и помогнете на другите, без да очаквате нищо в замяна.

Звездите ще се погрижат, за да не бъдат усилията Ви напразни. В развлеченията трябва да си знаете мярката, а и с някои вредни привички трябва да се разделите.

Романтичните отношения могат да се развият не съвсем така, както би Ви се искало. Възможни са прекалено много емоции, и то – не винаги положителни. Не губете главата си!

Използвайте своето умение да анализирате ситуацията и да направите верни изводи, за да решите как да действате по-нататък. При всички положения прибързаността е крайно нежелателна.

Риби

За Вас денят е напълно успешен, макар че не е лишен от грижи и ангажименти. Той е свързан с поява на нови идеи , замисли и цели. Вашите планове ще стават все по-смели , а и увереността Ви в собствените сили ще нараства.

Може да започнете работа по важен проект, да подписвате документи или да започнете работа на ново работно място. Отлично ще усвоявате нова информация.

Макар че романтичното настроение днес няма да е свойствено за Вас, денят може да Ви донесе много приятни любовни преживявания. Възможно е помирение след някаква разправия , или възстановяване на отношение с човек, който Ви е много скъп.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Винаги има решение
„Тази жена е истинска находка, хора. Тази книга ще промени много животи.“, Елизабет Гилбърт, автор на „Яж, моли се и обичай“ и „Магията да твориш“

Винаги има решение

Автор: Мари Форлео

Независимо дали искате да напуснете задънена улица в живота си, да прекъснете някакво пристрастяване, да се научите да танцувате, да излекувате връзка или да развиете бизнес, „Винаги има решение“ ще ви покаже как.

Това е философия на несъкрушим оптимизъм. Начин на мислене. Мантра. Убеждение. Вземайки тази книга в ръце, вземате живота в ръцете си.

Всички са луди по Мари Форлео. Най-популярната американска телевизионна водеща Опра Уинфри я нарече „една от най-влиятелните мислителки на новото поколение“.

Веднъж майката на Мари й казва: „Нищо в живота не е толкова сложно. Можеш да направиш каквото поискаш, ако запретнеш ръкави и се захванеш за работа. Винаги има решение.“

Завършила корпоративни финанси, Мари напуска работата си на Нюйоркската фондова борса, за да преследва мечтите си. Днес 45-годишната авторка е собственик на медийна империя, която включва телевизионно шоу с над 53 милиона гледания, подкаст с повече от 13 милиона тегления и обучителна програма B-School, която е помогнала на повече от 65 000 души да се реализират професионално.

Мари споделя житейската философия, която я прави толкова успешна, в книгата „Винаги има решение“, която дни след излизането си оглавява класацията за книги на Ню Йорк Таймс и се превръща в международен бестселър, преведен на 29 езика.

Виц

Прибира се жената вкъщи, твърдо решена да скрои номер на мъжа си. Написала следната бележка:

– Жоре, всичко свърши. Писна ми, не издържам вече, край! Напускам те.

Оставила бележката на масата, скрила се и зачакала..

Прибира се съпругът, прочита бележката и веднага взима телефона и звъни.

– Скъпа, напуснах я тая мойта вещица, трябваше да го направя още преди пет години, когато те срещнах. Сега съм само твой, след десет минути съм при теб.

Взел бележката, дописал нещо и бързо се изнизал. Жена му, разстроена от ефекта на шегата си, излязла от скривалището си и, едвам сдържайки сълзите си, прочела написаното:

– Виждаха ти се краката, отивам за хляб.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви