Новата вълна ще бъде още по-вероломна. Делта вариант имаме вече засечен в Бургас. Той се разпространява 60% по-бързо и скоро ще бъде доминантен. Засяга и предимно хора в млада възраст. Това каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров по време на заседанието на Областния съвет по здравеопазване.

Той заяви, че 116 000 са общо ваксинираните в област Бургас. От тях втора доза имат 56 531 души. Общо за страната ваксинира са близо 2 млн. души. Бургас се нарежда в 6-цата по имунизирани.

Лятото обаче не сме половин милион души, а над милион и половина заради туризма. Именно тази популация ще съставлява новия терен, който ще докара картината след лятото. Сезонът е добър, но всяко нещо на този свят има цена. Ваксинационната кампания започна в средата и края на една много тежка ковид вълна. Тогава повече хора искаха да се имунизират, защото с очите си видяха обстановката и действаха на принципа „Сития на гладния не вярва“. Когато си поставен пред болестта и виждаш колко много линейки и колко много хора се хоспитализират, то тогава повече искаш да се ваксинираш. Много наши съграждани след това решиха да си карат лятото без ваксина и да казват, че ще го направят есента“, поясни д-р Паздеров.

Той допълни, че Бургаска област се е справила много добре с първата ковид вълна, но тогава са били приети крути мерки. Другите две, най-вече третата, за Бургаска област са били много тежки.

„В края на миналата година в областта бяхме с 800 заболели на 100 000, а през март с над 1000 на 100 000. Сега заболеваемостта е 30 на 100 000“, коментира д-р Паздеров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви