От миналата седмица сме в жълтата зона с още три области. Но мисля, че Бургас е на първо място, защото за последните две седмици имаме заболеваемост от 30 на 100 000 население. Тя е най-високата заболеваемост в страната.

Това каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров преди провеждането на Областния съвет по здравеопазване.

Щабът се събра по заповед на министъра на здравеопазването. На заседанието д-р Паздеров представи Националния план за справяне с ковид пандемията.

Той поясни, че Бургас възможно най-бързо трябва да е готов и с легловата база, която да посрещне новата вълна. На първо време се разкриват 70 легла, както и 4 реанимационни.

Относно туристите и заболеваемостта, д-р Паздеров сподели, че изискванията на много от родните държави на летовниците са, че се изисква ПСР тест, преди да се качат на самолета за обратно.

„Имаме случаи с положителни тестове, но нямат клиника. В 80-90% от случаите това са и ваксинирани хора. Те разбират, че са заразени едва след тестовете си. Сред тях са израелци, германци и скандинавци. Очаквам да се увеличи заболеваемостта и се надявам да изкараме малко по-спокоен сезон“, каза още директорът на РЗИ-Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви