Да се постави паметна плоча на големия български поет и писател Иван Вазов на фасадата на сградата, намираща се на ул. „Александровска“ №12. Това предложение отправя общинският съветници Веселин Пренеров с докладна записка, която ще бъде разгледана на заседанието на местния парламент следващата седмица.

Повод за предложението на Пренеров е, че през настоящата година се навършват точно 100 години от посещението на Вазов в Бургас и от неговата кончина, което е повод да бъде поставена плоча в негова памет на сградата, в която той е бил отседнал.

Малко преди да си отиде от този свят, поетът посещава за първи път Бургас, заедно със своята сестра и отсядат в тогавашния х-л „Континентал“. Това се случва на 8 юни 1921 г., а сведения за това посещение намираме в книгата „Спомени 2“ на писателя Петко Росен.

Вазов пристига инкогнито и се записва в хотела под името „Иван Минчов, вестникар от Пловдив“. Но за преброени мигове мълвата, че народният поет е дошъл, се разнася и обзема трескаво всички. Създадена е мълниеносна организация, предвидени са поредица от събития, с които да бъде приветстван и почетен Вазов.

Буквално са проведени импровизирани митинг и манифестация от екзалтирани почитатели. От балкона на Търговската гимназия, под който се струпва многохилядно множество, след приветствия и декламации Вазов е понесен на ръце, в буквалния смисъл, от въодушевени ученици към морето.

Вечерта е организирана тържествена вечеря, а на другия ден разходка с лодка из залива. В резултат на това, Вазов пише своето последно произведение, което е пътепис „По вълните на Черно море“.

Изработката и монтажът на паметната плоча ще е на стойност около 200 лв. и ще бъде за сметка на Георги Дракалиев и Николай Стоянов – общински съветници към Общински съвет – Бургас.

На самата плоча ще бъде написано:

„Преди 100 години големият поет и

писател Иван Вазов отсяда в тази сграда,

бившия хотел „Континенталъ“,

при единственото си посещение в Бургас.

2021 г.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви